Ο αποτροπιασμός από τις θηριωδίες στην Μπούτσα, στο Τσερνίχιβ και σε άλλες πόλεις από τις οποίες αποσύρθηκε ο ρωσικός στρατός ένωσε ακόμα μία φορά τη Δύση που επέβαλε νέο πακέτο κυρώσεων στη Μόσχα. Το Κρεμλίνο, που απέσυρε τις δυνάμεις του από τη Βόρεια Ουκρανία για να επικεντρωθούν στην Ανατολική, συνεχίζει να αρνείται ότι είχαν ανάμειξη σε εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο το οπτικό επαληθευμένο υλικό, οι μαρτυρίες και η υποκλοπή συνομιλιών ρώσων στρατιωτών από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες δείχνουν το αντίθετο.

Στην Μποροντιάνκα, πόλη κοντά στο Κίεβο, υπάρχει μεγάλος αριθμός από γκρεμισμένες πολυκατοικίες και εκφράζονται φόβοι ότι εκατοντάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους παγιδευμένοι σε υπόγεια που καταπλακώθηκαν από τόνους μπάζα.

Τους συνέκριναν με τους ναζί

Στο Τρόστιανετς, κοντά στα ρωσικά σύνορα, από τις πρώτες πόλεις που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός, οι κάτοικοι μιλούν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τις λεηλασίες που διέπραξαν οι στρατιώτες – μάλιστα ηλικιωμένοι τούς συνέκριναν με τους γερμανούς ναζί κατακτητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρατηρώντας ότι «τουλάχιστον εκείνοι δεν λεηλατούσαν».

Από τις περιγραφές των ουκρανών αμάχων για τους ρώσους στρατιώτες προκύπτουν δύο εικόνες: εκείνοι που σκότωναν χωρίς λόγο, βασάνιζαν, βίαζαν, μεθούσαν και λεηλατούσαν αλλά και εκείνοι που έδειχναν να ντρέπονται για τις πράξεις τους. Οπως ο νεαρός ρώσος στρατιώτης που μπήκε σε ένα σπίτι στο Τρόστιανετς για να το ερευνήσει και όταν το κοριτσάκι που ζούσε εκεί με τη μητέρα του έβαλε τα κλάματα τρομοκρατημένο, ο στρατιώτης χαμήλωσε τα μάτια, ψέλλισε συγνώμη και έφυγε χωρίς να ολοκληρώσει την έρευνα.

Συντονισμένες κινήσεις

Η κοινή αγανάκτηση για τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας οδήγησε στον συντονισμό ΕΕ, ΗΠΑ και G7 για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Μόσχα. Από πλευράς ΕΕ, το πακέτο περιλαμβάνει απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα από τον Αύγουστο και μετά – φθάνουν τα 8 δισ. ευρώ τον χρόνο. Περιλαμβάνει επίσης, μεταξύ άλλων, απαγόρευση ελλιμενισμού πλοίων με ρωσική σημαία στα ευρωπαϊκά λιμάνια – εξαιρούνται όσα μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια και ενεργειακά προϊόντα -, απαγόρευση διέλευσης ρωσικών και λευκορωσικών οχημάτων μεταφοράς εμπορευμάτων στους ευρωπαϊκούς δρόμους – εξαιρείται η μεταφορά φαρμάκων και τροφίμων.

Υπάρχουν επίσης κυρώσεις κατά ολιγαρχών, επιχειρηματιών, αξιωματούχων του Κρεμλίνου και μελών της οικογενείας τους – όπως προς τις δύο ενήλικες κόρες του προέδρου Πούτιν των οποίων την ταυτότητα κρατούσε επί χρόνια κρυφή ο ρώσος πρόεδρος αλλά αποκάλυψε η Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, όταν τους επέβαλε κυρώσεις λίγες ημέρες προτού ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες.

Αποκαλύψεις για τα εγκλήματα

Στη Γερμανία, το περιοδικό «Der Spiegel» αποκάλυψε ότι οι μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν επικοινωνίες με ασύρματο ρώσων στρατιωτών στις οποίες περιγράφουν ότι ανέκριναν ουκρανούς στρατιώτες και αμάχους και μετά τους σκότωσαν. Οι κλεμμένες συνομιλίες δείχνουν επίσης ότι μέλη της Ομάδας Βάγκνερ, του ιδιωτικού στρατού του Κρεμλίνου, είχαν ανάμειξη στα εγκλήματα κατά αμάχων. Ο τρόπος με τον οποίο συζητιούνται οι ενέργειες δείχνει ότι δεν ήταν αυθόρμητες και τυχαίες αλλά οργανωμένες.

Παράλληλα, επαληθεύτηκαν από δυτικά μέσα ενημέρωσης βίντεο που δείχνουν ουκρανούς στρατιώτες να σκοτώνουν ρώσους αιχμαλώτους πολέμου. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαιώνει ότι όλες οι πιθανές παραβάσεις θα διερευνηθούν αλλά δεν είναι βέβαιο αν την ίδια άποψη μοιράζονται και άλλοι ουκρανοί αξιωματούχοι.