Πληροφορίες για χρήση «δηλητηριώδους ουσίας άγνωστης προέλευσης» στη Μαριούπολη, κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο των ουκρανικών ΜΜΕ.

Οι πληροφορίες αυτές βασίζονται στο Τάγμα Αζόφ και αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν «δηλητηριώδη ουσία άγνωστης προέλευσης» από μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι υποφέρουν από αναπνευστική ανεπάρκεια και νευρολογικά προβλήματα ως αποτέλεσμα της εν λόγω επίθεσης.

«Πριν από περίπου μία ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν εναντίον του ουκρανικού στρατού και των αμάχων στην πόλη Μαριούπολη μια δηλητηριώδη ουσία άγνωστης προέλευσης, που έπεσε από εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι η πιθανότητα χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία είναι πολύ μεγάλη.

«Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν χρησιμοποιήσει χημικά»

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» εάν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας.

Δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι οι συνέπειες, αλλά απέκλεισε την άμεση αντιπαράθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποίησε χημικά ή βιολογικά όπλα κατά την επίθεσή της στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, το πρακτορείο ειδήσεων RIA αναφέρει ότι οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις υποστηρίζουν αυτόν τον ακραίο πόλεμο.

«Να στραφούμε στα χημικά όπλα»

Νωρίτερα, ο Εντουάρντ Μπασούριν, εκπρόσωπος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στη Μαριούπολη, ζωντανά από τη ρωσική τηλεόραση.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για το εργοστάσιο της Azovstal στην πόλη, είπε: «Υπάρχουν υπόγειοι όροφοι, οπότε δεν έχει νόημα να το καταλάβουμε με έφοδο. Ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή πρέπει να ασχοληθούμε με τον αποκλεισμό αυτού του εργοστασίου, να βρούμε όλες τις εξόδους και τις εισόδους – κατ ‘αρχήν, είναι δυνατόν να το κάνουμε. Και μετά από αυτό, νομίζω, να στραφούμε στα χημικά στρατεύματα που θα βρουν έναν τρόπο να βγάλουν τους τυφλοπόντικες από τις τρύπες τους».