Ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή του Ντονμπάς και συγκεκριμένα στη Μαριούπολη απέστειλαν τις τελευταίες ημέρες οι Έλληνες της Ρωσίας.

Για τους ανθρώπους που υποφέρουν στην Ουκρανία συνολικά, και όχι μόνο στο Ντονμπάς, οποιαδήποτε τέτοια βοήθεια είναι πολύτιμη. Εξ ού και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν τέτοιες αποστολές.

Οι Έλληνες της Ρωσίας, ωστόσο, με πρόεδρο της οργάνωσης τον γνωστό και ιδιαίτερα ενεργό στο ελληνικό επιχειρείν, Ιβάν Σαββίδη, επέλεξαν να παραδώσουν απευθείας την βοήθεια αυτή, στον ηγέτη των αυτονομιστών του Ντονετσκ, Ντένις Πουσίλιν, διαχωρίζοντας προφανώς τους αμάχους που υποφέρουν σε αυτούς που βρίσκονται στη σωστή πλευρά και στους άλλους που έχουν συνταχθεί με τη λάθος μεριά, κατά τη δική τους πάντα άποψη.

Απόδειξη, η ευγνωμοσύνη που έσπευσε να εκφράσει για την παραλαβή της βοήθειας και τη στήριξη στα «απελευθερωμένα εδάφη» ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονετσκ, στον Ιβάν Σαββίδη, «ντύνοντας» την κίνηση αυτή με συγκεκριμένη σημαία και προσδίδοντάς της και πολιτική χροιά.

Η συγκεκριμένη επιλογή αποστολής βοήθειας επιβεβαιώνει, όσους υποστηρίζουν ότι η θέση και η δράση του Ιβάν Σαββίδη στη Ρωσία, είναι διαφορετικές από αυτές ενός απλού επιχειρηματία. Είναι ένα δημόσιο πρόσωπο, με μια θέση ευθύνης ως εκπρόσωπος μιας κοινότητας σε θεσμούς, που εκ των πραγμάτων συντάσσεται με την επίσημη ρωσική πολιτική, έστω και αν αυτό επισήμως -τουλάχιστον μέχρι τώρα- εκδηλώνεται στο επίπεδο αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ντονμπάς.

Σημειώνεται ότι η Εθνική-Πολιτιστική Αυτονομία είναι ημικρατικός θεσμός στη Ρωσία που εκπροσωπεί εθνότητες που δεν έχουν δικές τους περιοχές, και αποτελεί την «επίσημη έκφραση» των Ελλήνων της Ρωσίας.

Ως πρόεδρος της οργάνωσης ο Ιβάν Σαββίδης αποτελεί τμήμα του ρωσικού πολιτικού συστήματος με την ευρύτερη έννοια, την ίδια ώρα που, εκτός των άλλων, είναι ιδιοκτήτης ενός μεγάλου ΜΜΕ στην Ελλάδα, σε μια συγκυρία που η χώρα έχει ταχθεί στη γραμμή της ΕΕ σε ότι αφορά την ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και την καταδίκη της επεκτατικής πολιτικής του Πούτιν.

Διαμορφώνεται έτσι ένα πλαίσιο που φέρνει σε μάλλον δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που η Ευρώπη «κυνηγάει» και «τιμωρεί» ρώσους επιχειρηματίες, που προσφέρουν έστω και καλυμμένη βοήθεια και στήριξη στον Πούτιν και τα σχέδια του. Και αν οι «Ελληνες της Ρωσίας» είναι ανεξάρτητη οργάνωση και μπορούν να επιλέξουν αυτόνομα ποιον θα βοηθήσουν, η σύσταση της ρωσικής πρεσβείας υπέρ του καναλιού του Σαββίδη δεν δικαιολογείται με τον ίδιο τρόπο, ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο που ερευνούν το βάθος της σχέσης του επιχειρηματία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οχήματα και γεννήτριες

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας απέστειλε από το Ροστόφ-ον-Ντον της Ρωσίας στη Μαριούπολη συνολικά 20 αυτοκίνητα UAZ και 14 γεννήτριες. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας την Πέμπτη 7 Απριλίου, τα αυτοκίνητα θα χρησιμοποιηθούν «για την παροχή ιατρικής βοήθειας, καθώς και για την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της Μαριούπολης, γειτονικών χωριών και αγροκτημάτων».


Νωρίτερα, αναφέρεται στην ίδια ενημέρωση, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας παρέδωσε στη Μαριούπολη ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα) και οχήματα, εξοπλισμένα με δεξαμενές που περιείχαν έως και 30 τόνους πόσιμο νερό.

«Στη συλλογή βοήθειας για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί καταστροφές συνέβαλαν σήμερα ελληνικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα: από τη Μόσχα, την Κριμαία, την περιφέρεια του Ροστόφ, τις περιφέρειες της Σταυρούπολης και του Κράσνονταρ, τις περιφέρειες του Τομσκ και του Σβερντλόφσκ, τη Δημοκρατία του Ταταρστάν, τη Βόρεια Οσετία (Αλανία)», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Η ευγνωμοσύνη του Πουσίλιν στον Ιβάν Σαββίδη

Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (της μίας από τις δύο των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας), Ντένις Πουσίλιν, που παρέλαβε το υλικό, ευχαρίστησε τους Έλληνες της Ρωσίας για αυτήν την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδη.

«Εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη προς την Ομοσπονδία και τον επικεφαλής της Ιβάν Ιγνατίεβιτς Σαββίδη για τη βοήθεια και την υποστήριξή τους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του στο Τelegram ο Πουσίλιν, που, για τη δωρεά γεννητριών, κάνει λόγο για λύση στα προβλήματα που ταλαιπωρούν την περιοχή με την παροχή ρεύματος, κάτι «ιδιαίτερα σημαντικό για τα απελευθερωμένα εδάφη».