Για την «τελική μάχη» στη Μαριούπολη ετοιμάζονται οι ουκρανικές δυνάμεις αφού φαίνεται ότι τους τελειώνουν τα πυρομαχικά, σύμφωνα με τον στρατό της χώρας.

Σε δήλωσή της στο Facebook, η 36η ταξιαρχία πεζοναυτών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε: «Τα πυρομαχικά τελειώνουν».

Αφού υπερασπίστηκαν το λιμάνι για 47 ημέρες και έκαναν «ό, τι ήταν δυνατό και αδύνατο» για να διατηρήσουν τον έλεγχο της πόλης, οι πεζοναύτες δήλωσαν ότι «απωθήθηκαν» και «περικυκλώθηκαν» από τον ρωσικό στρατό, προσθέτοντας:

«(σ.σ. Θα) Είναι θάνατος για κάποιους από εμάς και αιχμαλωσία για τους υπόλοιπους». Την είδηση μεταδίδει και το AFP.

«Να μας θυμάστε»

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα», ζήτησε η ταξιαρχία από τους Ουκρανούς.

Οι ρωσικές δυνάμεις δήλωσαν ότι οι μάχες επικεντρώθηκαν πρόσφατα γύρω από το εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης και στο λιμάνι.

Οι Ουκρανοί πεζοναύτες παραδέχθηκαν ότι εκεί «ο εχθρός σταδιακά μας απώθησε» και «μας περικύκλωσε με πυρά και τώρα προσπαθεί να μας καταστρέψει».

Σχεδόν η μισή ταξιαρχία είναι τραυματίες, ενώ όσοι μπορούν επιστρέφουν ξανά στη μάχη.

Αφανίστηκαν οι στρατιώτες του πεζικού

Το πεζικό σκοτώθηκε όλο και τις μάχες διεξάγουν τώρα πυροβολητές, χειριστές αντί – αεροπορικών συστημάτων, ασυρματιστές, οδηγοί και μάγειρες. Ακόμα και η ορχήστρα.

«Μας έχουν ξεγράψει»

Η ηγεσία της ταξιαρχίας παραπονέθηκε ότι υπάρχει έλλειψη υποστήριξης από τη στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας «επειδή μας έχουν ξεγράψει».

Στη νοτιοανατολική πόλη Μαριούπολη διεξάγονται οι πιο έντονες μάχες από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεσή της στην Ουκρανία. Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πιθανότατα σκοτωθεί στην πόλη.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στο κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας μέσω βιντεοσύνδεσης: «Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες νεκροί, αλλά ακόμη και παρ’ όλα αυτά, οι Ρώσοι δεν σταματούν την επίθεσή τους».