Τη βεβαιότητα ότι ο θάνατος του 6 μηνών βρέφους της οικογένειας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου στην Πάτρα οφείλεται σε ασφυκτικό θάνατο επανέλαβε ο πρόεδρος της ιατροδικαστικής εταιρείας, Γρηγόρης Λέων.

Μιλώντας  για τις έρευνες που διεξάγονται για τα άλλα δύο κοριτσάκια, τη Μαλένα και την Ίριδα, επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε δύο αιτίες θανάτου με παθολογικά αίτια και γι’ αυτό καθυστερεί και η όλη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον υπάρχουν παθολογικά αίτια, δεν έχουμε έγκλημα. Πρέπει να ανατραπούν οι αιτίες θανάτου εφόσον όλα τα ευρήματα δείχνουν αυτό».

Αιχμές για τους ιατροδικαστές

Ειδικά δε για την Ίριδα, ο κ. Λέων τόνισε ότι στο μωρό υπάρχουν ευρήματα σε συγκεκριμένα όργανα που είναι ορισμός της ασφυξίας. «Σε συνδυασμό με τα τραύματα στη στοματική κοιλότητα με το πανάκι με το αίμα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει εγκληματική ενέργεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, άφησε αιχμές για την ιατροδικαστή που διενήργησε την εξέταση στο βρέφος, σημειώνοντας ότι «στη δεύτερη έκθεση καλείται η συνάδελφος να ερμηνεύσει μια δεύτερη αιτία θανάτου που έχει βάλει, το πνευμονικό οίδημα. Εδώ το θέμα είναι μπορεί από μόνη της να ανατρέψει κάτι που έχει γραφτεί ή θα πρέπει να παραπέμψει στην Επιτροπή»;

Ερωτηθείς δε αν υπάρχουν ευθύνες για τις ιατροδικαστικές εξετάσεις των δύο πρώτων παιδιών, δήλωσε ότι «σίγουρα φταίνε και πρόσωπα και διαδικασίες. Για παράδειγμα δεν μπορούμε σε μια νεκροτομή ενός παιδιού η μια ιατροδικαστής να λαμβάνει εγκέφαλο για ιστολογική εξέταση και η άλλη να αποφασίζει ότι δε χρειάζεται. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι έχουμε κι ένα πρόβλημα διαδικασιών», επισήμανε στον ΣΚΑΙ.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι οι πραγματικές αιτίες θανάτου των δύο παιδιών θα βρεθούν. «Υπάρχει περίπτωση να έχουν πεθάνει δύο παιδιά και να μην πούμε ποτέ την αιτία θανάτου; Έχουμε δυο παθολογικές αιτίες θανάτων που προφανώς δε συνάδουν», σχολίασε.

Ο βασανισμός της Τζωρτζίνας μπορεί να μην ευθύνεται εξ’ ολοκλήρου στην κεταμίνη

Σε ό,τι αφορά στη Τζωρτζίνα, ο κ. Λέων δήλωσε ότι βασανίστηκε πάρα πολύ από τον άνθρωπο που τη σκότωσε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι βέβαιος αν τα προηγούμενα περιστατικά οφείλονταν στην κεταμίνη. «Περιγράφονται καταστάσεις και από τους γιατρούς και από τη μητέρα που δίνουν την εικόνα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η προσπάθεια ασφυξίας και παράλληλα ίσως και χρήσης ουσιών. Υπάρχουν ενδείξεις, αλλά βεβαιότητα δεν μπορούμε να έχουμε αν δε λάβουμε τρίχες από το παιδί», τόνισε.