Η απόφαση για την απέλαση των 12 ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο ανάλογων μαζικών απελάσεων από τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου, τόσο που ανάγκασε την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να δηλώσει πως πρόκειται για εχθρική κίνηση. Γιατί όμως υπήρξε τέτοια αντίδραση για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, τη στιγμή που περισσότεροι από 250 ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από δυτικές χώρες και δεν υπήρξε όχι μόνο αντίδραση αλλά ούτε καν δήλωση της κυρίας Ζαχάροβα; Διότι, όπως λένε οι κακές γλώσσες, μεταξύ των απελαθέντων είναι και το Νο 2 της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, όπως και ο Βασίλι Γκαβρίλοφ καθώς και ο γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Βλαντίμιρ Μαϊστρένκο. Στους διπλωματικούς κύκλους εδώ στην Αθήνα είναι γνωστό ότι ο Γκαβρίλοφ αποτελούσε «απευθείας επιλογή του Κρεμλίνου» έχοντας αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια δίκτυα επικοινωνίας με επιτελείς του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, καθώς και με χειριστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από όπου διοχετεύονται οι θέσεις της Μόσχας. Συνδεόμενοι δε με αυτόν είναι οι επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής Ιγκόρ Μιτιάκοφ και του τμήματος Πολιτιστικής Συνεργασίας Φεντόρ Καλαγιάντοφ, οι διευθύνσεις των οποίων «επίσης επλήγησαν από τις πρόσφατες αποφάσεις». Γενικώς, η ομάδα Γκαβρίλοφ είχε ριζώσει στην Ελλάδα από την πρώτη περίοδο της πρωθυπουργίας του Βλαντίμιρ Πούτιν, αποτελώντας σημείο αναφοράς σε όλη τη Βαλκανική. Και κατά τα φαινόμενα από τους παράγοντες που συνέβαλαν τα μέγιστα στη συγκρότηση του διευρυμένου, όπως αποδεικνύεται, ρωσικού λόμπι στην Ελλάδα.

Νέο σχέδιο απομάκρυνσης ομογενών από την Ουκρανία

Στα σκαριά βρίσκεται νέα επιχείρηση απεγκλωβισμού και άλλων ομογενών από την Ουκρανία. Ολες οι διευθετήσεις γίνονται με απόλυτη μυστικότητα, για ευνόητους λόγους, και εκείνο που μαθαίνω είναι ότι ανάμεσα σε αυτούς που θα απομακρυνθούν θα είναι και ομογενείς από τη μαρτυρική Μαριούπολη. Εκεί ακόμη ζουν χιλιάδες ομογενείς, χωρίς νερό, τροφή και ρεύμα, μέσα στα καταφύγια. Το γενικό πρόσταγμα για τον νέο απεγκλωβισμό ομογενών από την Ουκρανία θα έχει ο γενικός πρόξενος της χώρας μας στην Οδησσό Δημήτρης Δόχτσης, 48 ετών, από την Κατερίνη. Εχει υπηρετήσει στη Βαγδάτη, στο Κόσοβο, στο Λονδίνο και στο Μόντρεαλ, προτού βρεθεί στην Οδησσό. Να σημειώσω ότι διαθέτει εμπειρία σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, αφού οδήγησε και άλλη φορά με ασφάλεια ομογενείς από την πολιορκούμενη Οδησσό στη Ρουμανία. Αυτές τις ημέρες αναμένεται να φθάσει στην Οδησσό και άλλη ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα, κουβέρτες, νερό, φαρμακευτικό υλικό) για τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Συγκεκριμένα, αναμένεται βοήθεια από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και από το ΚΙΝΑΛ.

Ζητούν να τους πληρώσουν ρεύμα και πετρέλαιο

Μεσούσης της πολεμικής κρίσης και της ακρίβειας φαντάζει δύσκολο να είσαι κυβερνητικός βουλευτής. Ειδικά τώρα που πλησιάζει και το Πάσχα. Και το επισημαίνουμε γιατί οι γαλάζιοι βουλευτές παραδοσιακά πηγαίνουν τις Παρασκευές στις εκκλησίες, για τις λειτουργίες των Χαιρετισμών, για να ανάψουν ένα κεράκι, να προσευχηθούν και κυρίως για να έλθουν σε επαφή με το συγγενές ποίμνιο. Σας πληροφορούμε λοιπόν ότι η κρίση της ακρίβειας άλλαξε τα πράγματα. Η πλειονότητα των ψηφοφόρων, όπως μας μεταφέρουν οι βουλευτές, δεν ζητά πια διορισμό, παρά να τους πληρώσουν τον λογαριασμό του ρεύματος ή ακόμα (οι πλέον απαιτητικοί) ζητούν να συνεισφέρουν από τώρα στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης του επόμενου χειμώνα.

Ο ηγούμενος του έδωσε τον λογαριασμό του αερίου

Ενας βουλευτής (από τους πλέον γνωστούς στα τηλεπαράθυρα) όταν τόλμησε να πάει σε μεγάλο μοναστήρι της εκλογικής του περιφέρειας βρέθηκε προ εκπλήξεως. Με το που τελείωσε η λειτουργία ο ηγούμενος του μοναστηριού τού παρέδωσε τον λογαριασμό του φυσικού αερίου της Μονής που ήταν 10.000 ευρώ και του είπε ότι το μοναστήρι δεν μπορεί να το εξοφλήσει: «Κράτησέ το εσύ και κάνε ό,τι νομίζεις». Και ο βουλευτής τώρα ψάχνει σπόνσορες για να συμπληρώσει το ποσό, αφού και ο δικός του λογαριασμός, στο σπίτι του και στο πολιτικό του γραφείο, ήρθε «φουσκωμένος».

Υπάρχουν όμως και άλλοι, παλαιοί, στο κόμμα και στην πολιτική, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα που παραπονούνται πως δεν μπορούν πλέον να πάνε σε μια ταβέρνα χωρίς να υπάρξει «στενό μαρκάρισμα» από τους ψηφοφόρους τους. Τους δείχνουν τον λογαριασμό του ρεύματος και τους λένε «κάνε κάτι». Ενας άλλος (από τη Θεσσαλία) είχε την τόλμη να πάει προχθές Παρασκευή σε λαϊκή αγορά και του την «έπεσαν», κατά το κοινώς λεγόμενο, όχι μόνο οι ψηφοφόροι του, αλλά και οι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, λέγοντάς του «τι θα γίνει με τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου».

Η σύναξη των «αδρανών»

Σε αυτό το κλίμα ψάχνονται για διάφορα στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός επιμένει στο Ταμείο Ανάκαμψης, θεωρεί ότι προέχει ακόμα περισσότερο σε αυτές τις συνθήκες η αξιοποίησή του. Και απαιτεί από τους υπουργούς του να σηκώσουν τα μανίκια τους ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ και έτσι να αντισταθμιστεί κατά το δυνατόν το βάρος της κρίσης. Επειδή όμως, με εξαίρεση τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, όλοι οι υπόλοιποι σπεύδουν βραδέως, ανέθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να παρακολουθεί και να επιλύει θέματα και προβλήματα. Οπότε κάθε Τετάρτη μαζεύονται διάφοροι «αδρανείς» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μήπως και τρέξουν καλύτερα τα προγράμματά τους.

Υποψήφιοι προς αποχώρηση

Πάντως δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες η αδράνεια ορισμένων. Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν έντονες φήμες επικείμενου ανασχηματισμού. Τα αδελφά «ΝΕΑ» έγραψαν ότι ο Πρωθυπουργός έχει βγάλει κόκκινες κάρτες σε δύο υπουργούς. Από ό,τι κυκλοφορεί, τη μία την έχει λάβει ένας που συντονίζεται με δημάρχους και αυτοδιοικητικούς και τη δεύτερη επιφανέστατος, από τους θεωρούμενους αναντικατάστατους. Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω φήμες, θα έχουμε να λέμε και να γράφουμε για καιρό.

«Ουκ εν τω πολλώ το ευ»

Το Φόρουμ των Δελφών ακολούθησε εφέτος το τρέχον πληθωριστικό κύμα. Οι καλεσμένοι ομιλητές έφθασαν αισίως τους 760 και χρειάστηκαν μόνο για την περιγραφή του προγράμματος περισσότερες από 100 σελίδες! Γι’ αυτό και, όπως μου σχολίασαν δυσαρεστημένοι συμμετέχοντες, δεν υπήρχε χρόνος για ολοκληρωμένες συζητήσεις και εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις. Η αλήθεια είναι πως ούτε πολλές ειδήσες, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχαν βγει. «Ουκ εν τω πολλώ το ευ» που θα έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Ισως ο κ. Συμεών Τσομώκος θα πρέπει να το ξανασχεδιάσει.

Στα μέτρα του το συνέδριο, στην πυρά η άλλη άποψη

Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας τα κατάφερε και έφερε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα του. Οι πλειοψηφίες είναι δεδομένες, η επανεκλογή του άνετη και βεβαίως η εσωκομματική αντιπολίτευση απομειώθηκε, δεν θα μπορεί να του κάνει μεγάλη ζημιά πέρα από τον κουρνιαχτό που μπορεί να σηκώσει. Ετσι το κόμμα θα γίνει αρχηγικό κατά τα παλαιά ήθη και όχι κατά τα  νεωτερικά που διεκήρυττε, ενώ ακόμη και αν χάσει για δεύτερη φορά θα μπορέσει τουλάχιστον σε πρώτη φάση να ελέγξει τις όποιες αντιδράσεις. Οπως και να έχει πάντως δεν βρίσκεις άκρη. Ο ίδιος θέλησε να εμπλέξει κάποιους σοβαρούς ανθρώπους και μόλις τόλμησαν να γράψουν κάτι εποικοδομητικό, εκτός κομματικού συρμού, τους πήραν με τις πέτρες οι δικοί του. Πώς άραγε να ενθαρρυνθούν άλλοι όταν ο Κουτεντάκης, ο Λιάκος και παλαιότερα ο Χουλιαράκης αντιμετωπίζονται ως εχθροί μόλις πουν ή γράψουν κάτι διαφορετικό και τεκμηριωμένο που απέχει από τον τρέχοντα λαϊκισμό και τη «μόνη αλήθεια» της αδελφής, του εξαδέλφου, του Πολάκη και του Κόκκινου;

***

Ολόκληρη αστυνομική διεύθυνση με τη συμμετοχή τουλάχιστον 70 αστυνομικών για την επιτήρηση του Αγίου Ορους πληροφορούμαι ότι έχει ήδη σχεδιάσει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρης Οικονόμου , που διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς με το «Περιβόλι της Παναγιάς», έκτασης περίπου 336 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου διαμένουν περίπου 2.500 μοναχοί σε 20 μονές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος αυτής της κίνησης είναι επισήμως να υπάρξει «πλήρης ασφάλεια» στα μοναστήρια, προστασία των χιλιάδων κειμηλίων κ.λπ. Ομως σύμφωνα με πληροφορίες ευρύτερος στόχος είναι να διακριβωθεί αν υπάρχουν ύποπτες κινήσεις ή συναλλαγές από ορισμένους από τους 20.000 επισκέπτες. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλούν για ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς που θα στελεχώσουν την τοπική υπερενισχυμένη υπηρεσία και για πλήρη σεβασμό στο αυτοδιοίκητο του Αγίου Ορους. Ανεπισήμως, βέβαια, η πρωτοβουλία συνδέεται με όσα τραγικά συμβαίνουν στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο.