Ο Ολυμπιακός και η Σαχτάρ έδωσαν το βράδυ του Σαββάτου στο Καραϊσκάκη ένα φιλικό παιχνίδι ιστορικής σημασίας. Οι δυο ομάδες έστειλαν πολλαπλά αντιπολεμικά μηνύματα στο Καραϊσκάκη με αφορμή φυσικά τον πόλεμο στην Ουκρανία εδώ και περίπου 1,5 μήνα, με το αγωνιστικό να περνά όπως είναι λογικό σε δεύτερη μοίρα.

Οι Ερυθρόλευκοι προχώρησαν σε μια σπουδαία κίνηση που θα μείνει στην ιστορία, μιας και η Σαχτάρ έδωσε το πρώτο ματς ουκρανικής ομάδας εν μέσω πολέμου.

Η Σαχτάρ λοιπόν ξεκίνησε από τον Πειραιά μια σειρά αγώνων με ευρωπαϊκές αλλά και με αμερικανικές ομάδες, με τα έσοδα να πηγαίνουν υπέρ του δοκιμαζόμενου λαού της Ουκρανίας.

Το φιλικό με τους Ουκρανούς είχε διεθνή απήχηση και χειροκροτήθηκε από την παγκόσμια κοινή γνώμη με το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο: Stop War. Στη σπουδαία αυτή βραδιά, όπου ο Ολυμπιακός ήταν ο νικητής με 1-0, έδωσαν το «παρών» δεκάδες επώνυμοι για να στηρίξουν την όμορφη προσπάθεια των Πειραιωτών, που ακόμη μια φορά έδειξαν το δρόμο και οργάνωσαν μια αξέχαστη αντιπολεμική βραδιά.

Στο Καραϊσκάκη βρέθηκε ο ηγέτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος στις δηλώσεις του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ από εκεί και πέρα ήταν πολλά πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, στο Φάληρο ήταν οι Δένδιας, Γεωργιάδης, Βαρβιτσιώτης, Μηταράκης, Οικονόμου, Γεραπετρίτης, Μπακογιάννη και ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Ελλάδα, Σεργκέι Σουτένκο, χαιρέτησαν τους παίκτες πριν από την σέντρα του φιλικού αγώνα.

Ο κ. Δένδιας μίλησε για τη μεγάλη σημασία του αγώνα, τονίζοντας: «Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η επαινετέα πρωτοβουλία της Σαχτάρ ξεκινάει από εδώ, από την Αθήνα, από τον αγώνα με τον Ολυμπιακό. Και είμαι σίγουρος ότι και το ελληνικό κοινό θα ανταποκριθεί θερμά σε αυτή την προσπάθεια, που ξαναλέω έχει ένα καλό σκοπό: την ενίσχυση του λαού της Ουκρανίας στην προσπάθεια που κάνει για την ελευθερία και την εθνική του ανεξαρτησία».

Όπως είπε, μάλιστα, «η ελευθερία και η εθνική ανεξαρτησία είναι πάντα στην καρδιά των Ελλήνων. Και αν μου επιτρέπετε, μία μικρή προσωπική σημείωση: το γεγονός ότι εγώ, ένας ‘βαθύς παναθηναϊκός’, είμαι σήμερα εδώ, δείχνει πόσο σπουδαίο είναι αυτό το πράγμα που γίνεται».

Το «παρών» έδωσαν η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, o υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Λευτέρης Οικονόμου, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, αφού συνεχάρη τον Ολυμπιακό για την πρωτοβουλία σημείωσε: «Η Ελλάδα η Ευρώπη έχουν ανοίξει μια αγκαλιά για τους Ουκρανούς. Η χώρα μας ήδη φιλοξενεί 18.000 εκτοπισμένους και κάθε πρωτοβουλία, όπως η σημερινή που στέλνει έμπρακτο μήνυμα στήριξης σε αυτούς τους ανθρώπους, που εξαιτίας της ρωσικής εισβολής αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους, είναι πολύ θετική. Ήρθαμε σήμερα εδώ για να δώσουμε το δικό μας μήνυμα συμπαράστασης».

Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε: «Ο σημερινός αγώνας είναι πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση. Είναι ο πρώτος αγώνας ο οποίος γίνεται με την ουκρανική ομάδα. Ένα γήπεδο γεμάτο παιδιά, τα οποία θα πάρουν το σωστό μήνυμα: ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε εδώ, στηρίζουμε όσο μπορούμε και πάνω από όλα καταλαβαίνουμε τον πόνο τους. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».

«Ο αθλητισμός και κυρίως το ποδόσφαιρο στην πατρίδα μας δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το κύμα συμπαράστασης στους Ουκρανούς και καταδίκη της ρωσικής εισβολής. Όταν σκοτώνονται, όταν δολοφονούνται άμαχοι, όταν ισοπεδώνονται πόλεις δεν μπορείς να μείνεις αδιάφορος. Όταν η βαρβαρότητα απειλεί την ελευθερία δεν σιωπάς. Η σημερινή πρωτοβουλία του Ολυμπιακού είναι μια ακόμα σημαντική στιγμή στην πολύ σπουδαία ιστορία αυτής της μεγάλης ομάδας. Συγχαρητήρια» δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε: «Με πρωτοβουλία του Ολυμπιακού σήμερα ο αθλητισμός συναντά τον ανθρωπισμό. Η ελληνική πολιτεία στέκεται δίπλα στον αγώνα του ουκρανικού λαού, απέναντι στην ωμή βία που ασκείται από την ρωσική εισβολή. Ήδη στην ελληνική πολιτεία έχουμε υποδεχτεί 18.000 Ουκρανούς, οι οποίοι έχουν καταστεί ανέστιοι εξαιτίας του πολέμου. Ήδη έχουμε γράψει στα σχολεία μας 400 παιδιά από την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα στέκεται πάντοτε δίπλα στην ελευθερία και τη δημοκρατία».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Έπενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, συνεχάρη με tweet τον Ολυμπιακό για την πρωτοβουλία του. «Πολλά συγχαρητήρια στην ΠΑΕ Ολυμπιακός που ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει την Σαχτάρ Ντόνετσκ για ένα φιλικό παιχνίδι στον Πειραιά ως μήνυμα ειρήνης και φιλίας. Εδώ δεν χωράνε πλέον μεσοβέζικα πράγματα, είμαστε με τον αμυνόμενο, είμαστε με την Ουκρανία» ανέφερε το μήνυμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως από νωρίς υπήρχαν πανό Stop War, ενώ στις εξέδρες υπήρχαν αρκουδάκια και άλλα αντικείμενα για τα παιδιά που χάθηκαν στην Ουκρανία και για εκείνα που εγκατέλειψαν τη χώρα, ενώ πριν από τη σέντρα η ουκρανή αοιδός και ηθοποιός Όλια Πολιάκοβα τραγούδησε τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας και συγκίνησε.