Η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να είναι δύσκολη βραχυπρόθεσμα και θα διατηρήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα, ανέφερε o οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Σε έκθεσή της τονίζει ότι η Ευρώπη εισάγει περίπου το 60% της συνολικής ζήτησης φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο της κατανάλωσης της ηπείρου – 152 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) μέσω αγωγών και 17 bcm ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), προσθέτοντας ότι η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο ποικίλλει ανά χώρα με τη Γερμανία και την Ιταλία να εισάγουν τους υψηλότερους όγκους.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να αντικαταστήσει περίπου 100 bcm ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους με 50 bcm από πρόσθετες προμήθειες LNG από αλλού, με το υπόλοιπο να προέρχεται από την αιολική και ηλιακή επέκταση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου.

Οι αναλυτές της έκθεσης επισημαίνουν ότι η ΕΕ έχει σημαντική δυναμικότητα εισαγωγής LNG περίπου 157 bcm ετησίως, εκ των οποίων μόνο 80 bcm χρησιμοποιήθηκαν το 2021, αφήνοντας χώρο για επιπλέον όγκους.

«Ωστόσο, οι περισσότεροι τερματικοί σταθμοί εισαγωγής LNG είναι συγκεντρωμένοι στην Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ιταλία με περιορισμένη υπάρχουσα υποδομή αγωγών για την παράδοση φυσικού αερίου στη Γερμανία και σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο αγωγών», ανέφερε η Fitch Ratings.

«Πιστεύουμε ότι το σχέδιο της ΕΕ είναι εφικτό μεσοπρόθεσμα, εάν υλοποιηθούν οι προτεινόμενες αυξήσεις της χωρητικότητας LNG, ενώ οι ανταγωνιστικές τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζουν να ανακατευθύνουν το LNG από την Ασία, πάνω από τον πρόσθετο εφοδιασμό αγωγών από την Αλγερία και την αυξανόμενη ενεργειακή απόδοση και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» πρόσθεσε.

Πηγή ΟΤ