Με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε την τοποθέτηση του Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος συνομίλησε με τον πρωθυπουργό μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έστειλε τα συγχαρητήριά του στην ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με την εκταμίευση ποσού ύψους 3,8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψη και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο που έχει γίνει αναφορικά με τη διευθέτηση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων.

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα τέλειο πλάνο, με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων, καλύτερων θέσεων εργασίας».

Ο Ντομπρόβγσκις έκανε λόγο και για τις επενδύσεις πράσινης ενέργειας του RRF λόγω πολέμου, ενώ επισήμανε πως τα επενδυτικά σχέδια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα βοηθήσουν και τις ελληνικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ξεκινούν μεγάλα έργα με έμφαση στην πράσινη οικονομία

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τόνισε πως στη χώρα μας «ξεκινούν μεγάλα έργα δίνοντας έμφαση στην πράσινη οικονομία και τη ψηφιακή μετάβαση».

«Η Ελλάδα ήταν από τις τρεις πρώτες χώρες που συνέταξαν αυτό το σχέδιο και υποβλήθηκε το περσινό καλοκαίρι. Κατέχουμε την πρώτη θέση ως προς τον πληθυσμό και ως προς τον ΑΕΠ μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαριστώντας τον κ. Ντομπρόβσκις και τους συνεργάτες για την ταχύτατη ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Το πρώτο δάνειο δόθηκε σε μία μικρομεσαία επιχείρηση και στη συνέχεια έχουν σειρά κι άλλα μεγάλα έργα. Στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία,  όπως την αύξηση των τιμών ενέργειας», τόνισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας πως πλέον γίνεται κρίσιμη η διαμόρφωση μίας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής.

«Είναι συνεπώς απολύτως απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για τον παραγωγικό ιστό των κρατών μας, αλλά και για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που βάλλονται από τις διεθνείς ανατιμήσεις. Αυτά τα διεθνή ζητήματα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι της  Ευρώπης», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας τόνισε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα, αλλιώς η ήπειρος μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Λερναία Ύδρα του λαϊκισμού. Οι στόχοι του μέλλοντος πρέπει να εργάζονται στις γεωπολιτικές συνθήκες του παρόντος», κατέληξε.