Ζωντανά, μέσω σύνδεσης, φορώντας μια πράσινη μπλούζα και επιμελώς ατημέλητος, εμφανίσθηκε ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων ο Πρόεδρος Ζελένσκι της Ουκρανίας. Πρώτα στις οθόνες στην αίθουσα της Ολομέλειας εμφανίστηκε σε μαύρο πλάνο ένα σήμα που έλεγε «President of Ukraine» και εν συνεχεία ο ίδιος.

Το ίδιο πλάνο, τα ίδιο πράσινο t-shirt, το ίδιο ύφος σε όλες τις ομιλίες του στα ανά τον κόσμο κοινοβούλια, που δεν ήταν και λίγες κάπου 21 από την έναρξη της βάρβαρης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τις περισσότερες φορές, εάν έχετε προσέξει , τελειώνει τις ομιλίες του με έναν χαιρετισμό με σφιγμένη γροθιά. Σε αυτές τις εμφανίσεις θα πρέπει να προστεθούν οι «απευθείας» συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικά δίκτυα ή sites ( τελευταίως μάλιστα προτού εμφανιστεί στην Βουλή εμφανίστηκε σε τουρκικό site και ευχαρίστησε τους Τούρκους για τα drones), αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ότι σε κάθε χώρα που εμφανίζεται κάτι έχει να πει για την ιστορία της και πώς αυτή μπορεί να προσαρμοστεί στον ουκρανικό ένοπλο αγώνα ή να μετατραπεί σε οικονομική βοήθεια.

Στο Παρίσι, για παράδειγμα επικαλέστηκε το εθνικό σύνθημα «liberte, égalité, fraternité». Στην Ιαπωνία, έθεσε το φάσμα της πυρηνικής καταστροφής, ενώ στην Ελλάδα, επικαλούμενος τόσο τις ελληνικές κοινότητες σε Μαριούπολη και Οδησσό όσο και την ιδρυμένη στην Οδησσό Φιλική Εταιρεία, έκανε αναφορά στο «Ελευθερία ή Θάνατος».

***
Το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ και οι αντιδράσεις

Εκείνο όμως που παρ΄ολίγον να επισκιάσει την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου ήταν όταν ξαφνικά πρόβαλε το ένθετο βίντεο των δύο «μαχητών» (όπως τους χαρακτήρισε) και οι δύο ελληνικής καταγωγής, του Αναστάσιου και του Μιχαήλ. «Μαχητές» όμως του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι εμφανίσεις αυτές στην ομιλία Ζελένσκι προκάλεσαν σάλο και έντονες αντιδράσεις, καθώς και αποχωρίσεις από παρευρισκόμενους βουλευτές (στη συνεδρίαση ευθύς εξαρχής απείχε μέρος της αντιπολίτευσης διαφωνώντας με την πρόσκληση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι).

Από τη διαδικασία αποχώρησαν αμέσως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Βαρεμένος και Γιάννης Γκιόλας. Η Όλγα Γεροβασίλη αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας Ζελένσκι έκανε δηλώσεις αποδοκιμάζοντας την ομιλία ενός μέλους του Αζόφ, ενώ και ο κ. Φίλης εξήγησε ότι «αναγκάστηκα να αποχωρήσω από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, όταν κατά την εμφάνισή του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι περιέλαβε βιντεοσκοπημένο μήνυμα εκπροσώπου του φασιστικού τάγματος Αζόφ, με πρόσχημα την ελληνική καταγωγή του».

Αρκετή ώρα αργότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αφού είχε παραμείνει εντός της αίθουσας της Βουλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του «μαχητή» του νεοναζιστικού τάγματος του Αζόφ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ιστορική ντροπή» και καταλόγισε ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

***
Τα πηγαδάκια των γαλάζιων για τον Ζελένσκι

Ειδικά για την εμφάνιση του στρατιώτη του τάγματος του Αζόφ, δημιουργήθηκαν αμέσως πολλά πηγαδάκια στην Βουλή για να τα σχολιάσουν. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογούσαν όσους συντρόφους τους δεν χειροκρότησαν, δεν στάθηκαν όρθιοι να χειροκροτήσουν, ή απείχαν από τη συνεδρίαση. Εξω στο Εντευκτήριο της Βουλής σχηματίσθηκε ένα «πηγαδάκι» με συμμετοχή της Ντόρας Μπακογιάννη, του Θ. Ρουσόπουλου, του (ναυάρχου έ.α.) Διον. Χατζηδάκη και του Δημ. Μαρκόπουλου με την Ντόρα να επισημαίνει την ιστορική στιγμή που έγινε η ομιλία του κ. Ζελένσκι, μια ομιλία, όπως είπε, που ανέδειξε τις ιστορικούς και πολιτικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστα Τασούλας πήρε και αυτός θέση για το Τάγμα Αζόφ, χαρακτηρίζοντας «αχρείαστη και άστοχη» την εμφάνισή και ομιλία στη Βουλή των δύο ουκρανών στρατιωτών, ο ένας εκ των οποίων ανήκε στο νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ.

***
Δεν είπε λέξη για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Και στην κυπριακή Βουλή όταν μίλησε ο Ζελένσκι προκάλεσε αντιδράσεις. Το (κομμουνιστικό) ΑΚΕΛ δεν παρέστη διαμαρτυρόμενο για το τάγμα Αζόφ που είπε στην Αθήνα, αλλά οι περισσότερες αντιδράσεις σημειώθηκαν επειδή ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε να κλείσουν τα κυπριακά λιμάνια στα ρωσικά πλοία και να σταματήσει η χορήγηση χρυσών διαβατηρίων σε Ρώσους, αλλά δεν είπε λέξη για την τουρκική εισβολή και την διχοτόμηση της Κύπρου.

***
Ξαφνική συνάντηση Καραμανλή- Σαμαρά

Στο περιθώριο της εμφάνισης Ζελένσκι στη Βουλή υπήρξαν και άλλα πολύ, μα πολύ ενδιαφέροντα «πηγαδάκια». Για παράδειγμα υπήρξε συνάντηση στο Περιστύλιο ανάμεσα σε δύο πρώην Πρωθυπουργούς. Ο Αντώνης Σαμαράς συνάντησε τον Κώστα Καραμανλή και τα είπαν στα όρθια, μακριά όμως από άλλους βουλευτές για δύο τρία λεπτά. Η συνάντησή τους τελείωσε σε εγκάρδιο κλίμα, με θερμές χειραψίες και με πλατιά χαμόγελα. Βεβαίως το φινάλε αυτής της συνάντησης των δύο πρώην πρωθυπουργών μετά από καιρό δεν προδίδει και το περιεχόμενο της σύντομης συζήτησής τους.

***
Ο Σαμαράς, το τάγμα Αζόφ, η ακρίβεια και το κερί της γιαγιάς

Τι έκανε όμως ο Αντώνης Σαμαράς μόλις τελείωσε η συνεδρίαση της Βουλής; Πήγε απέναντι, στην οδό Σέκερη, σε ένα νεοδημοκρατικό στέκι στο «Αλφιέρε» και εκεί συνάντησε βουλευτές και δημοσιογράφους με τους οποίους συζήτησε την επικαιρότητα και την ακρίβεια, για αρκετή ώρα. Ήταν εκεί μαζί του, οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Χρήστος Κέλλας, Χρήστος Μπουκώρος, ο πρώην ευρωβουλευτής Μανώλης Μαυρομάτης και ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε. Βγαίνοντας όμως από τη Βουλή κάποιος τον ρώτησε πώς είδε την εμφάνιση του στρατιώτη του τάγματος Αζόφ για να απαντήσει χωρίς περιστροφές «μεγάλο λάθος».

Πάμε, τώρα πίσω στη καφετέρια όπου ο Αντώνης Σαμαράς τον πρώτο που συνάντησε στην οδό Σέκερη, ήταν έναν δημοσιογράφο, ο οποίος είχε επιστρέψει από το μέτωπο της Ουκρανίας και του αφιέρωσε, όπως είπαν οι βουλευτές, ένα… ποίημα. Εν συνεχεία άρχισε τη συζήτηση με πρώτο θέμα την ακρίβεια και την επισιτιστική επάρκεια. Είπε ότι πάση θυσία πρέπει να στηριχθούν τα νοικοκυριά ώστε να μην υπάρξουν διακοπές ρεύματος: «Το νούμερο ένα αγαθό είναι το ρεύμα», είπε, για να προσθέσει ότι από τη λάμπα ή από το κερί της γιαγιάς περάσαμε στον ηλεκτρισμό και πρέπει η κυβέρνηση να κάνει ότι είναι δυνατόν ώστε να εξασφαλισθεί η αδιάκοπη παροχή ρεύματος. Εν συνεχεία έκανε λόγο για τα λιπάσματα (τα οποία παράγοντα στη Ουκρανία) που ακρίβυναν λόγω του πολέμου λέγοντας ότι εάν δεν ραντίσουν εφέτος (σ.σ. προφανώς λόγω κόστους) τα σπαρτά τότε θα έχουμε κακής ποιότητας προϊόντα και μείωση της παραγωγής..

***
Η πρόβλεψη του Σαμαρά για τις εκλογές

Ο κ. Σαμαράς όμως έκανε και μια εκτίμηση για τον χρόνο των εκλογών, όταν ρωτήθηκε από τους βουλευτές εάν βλέπει εφέτος εκλογές. Είπε αμέσως και με βεβαιότητα ότι η εκτίμησή του είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αυτό δηλαδή που λέει συνέχεια ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Μαυρομάτης τον κέρασε δύο μίνι σαντουϊτσάκια και η συζήτηση συνεχίσθηκε με διάφορα άλλα θέματα. Σε διπλανά τραπέζια, σε ξεχωριστές παρέες, κάθονταν και άλλοι βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Μακάριος Λαζαρίδης, Μαρία Κεφάλα, Φίλιππος Φόρτωμας και Παρασκευή Βριζίδου που σε κάποια στιγμή φεύγοντας χαιρέτησαν απλώς τον κ. Σαμαρά.

***
Σοκαριστικό: Ισοπέδωσαν τα πάντα στη Μαριούπολη

Την ώρα που μιλούσε ο Ουκρανός Πρόεδρος στη Βουλή με την οθόνη να εμφανίζεται το σούπερ των χρωμάτων της σημαίας της Ουκρανίας, στο Εντευκτήριο βουλευτών βρίσκονταν δύο κυρίες από την Ουκρανία. Ήταν η Αλεξάνδρα Προτσένκο, πρόεδρος των ελληνικών σωματείων της Ουκρανίας και η Νάντια Τσαπνή, πρόεδρος του ελληνικού σωματείου της Μαριούπολης. Ήθελαν να ακούσουν τον Πρόεδρο Ζελένσκι, αλλά παράλληλα μίλησαν και για τις τραγικές συνθήκες που έζησαν. Το σπίτι κυρίας Τσαπνή στο χωριό Μαλογιανισόλ στην Μαριούπολη χτυπήθηκε από ρωσικά μαχητικά και ισοπεδώθηκε. Δηλαδή και να τελειώσει ο πόλεμος δεν θα βρει σπίτι για να μείνει. Είπαν ότι έμεναν για πολλές ημέρες μέσα στα υπόγεια καταφύγια χωρίς νερό, τροφή και ρεύμα, ανέφεραν ότι το πιο φοβερό ήταν ο ήχος των ρωσικών αεροπλάνων που τους βομβάρδιζαν, μίλησαν για τους νεκρούς, ότι πολλοί από αυτούς είναι ακόμα άθαφτοι ή θαμμένοι στις αυλές των σπιτιών ή ακόμα στο δρόμο και ανέφεραν ότι το πιο ανατριχιαστικό θα είναι τι θα βρεθεί στην ισοπεδωμένη Μαριούπολη μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Πόσο από τους συμπολίτες τους θα έχουν επιζήσει.

***
Πολλοί ομογενείς ανάμεσα στα θύματα

Όταν είδαν τον στρατιώτη του τάγματος του Αζόφ, τον παρακολούθησαν σιωπηλές και όταν τελείωσε την ομιλία του κ. Ζελένσκι, είπαν κάτι το σοκαριστικό: Σίγουρα, ανέφεραν, ότι υπάρχουν πολλοί ομογενείς ανάμεσα στα θύματα του πολέμου. Ότι στον Ουκρανικό στρατό υπηρετούν (ως Ουκρανοί πολίτες) πολλοί ομογενείς που σήμερα πολεμούν τους εισβολείς. Είπαν όμως και κάτι άλλο. Ότι στις λεγόμενες αυτόνομες περιοχές, αυτές που ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό, αλλά και από τους αυτονομιστές, επίσης πρέπει να υπηρετούν πολλοί ομογενείς στον ρωσικό στρατό. Ομογενείς δηλαδή σε αντίπαλο στρατόπεδα.

***
«Αντρα μου πάει» και τα ελληνόφωνα χωριά

Υπάρχει μια πινακίδα σε ένα χωριό της Κάτω Ιταλίας που λέει στην τοπική διάλεκτο «Zenί su en ise ettu sti Kalimera», που θα πει «Στο Καλημέρα δεν είσαι ξένη/ος». Το Καλημέρα είναι ένα από τα πολλά ελληνόφωνα χωριά της Ιταλίας, το οποίο θα το επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος πάει εκεί μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ένωσης Ελληνοφώνων Δήμων της Γκρέτσια Σαλεντίνα. Τα ελληνόφωνα χωριά όντως είναι πολύ φιλόξενα και συνήθως υποδέχονται τους επίσημους επισκέπτες τους με τραγούδια όπως το «Αντρα μου πάει». Πρόκειται για ένα τραγούδι, που μιλάει για τη μετανάστευση και το κλάμα της γυναίκας, που αποχωρίζεται το ταίρι της .Γράφτηκε από τον Franco Corliano στο χωριό Calimera του Σαλέντο. Περιγράφει τις δύσκολες στιγμές της οικογένειας, που μένει πίσω, αλλά και τον ιδρώτα του εμιγκρέ στα μεταλλεία και τα κάρβουνα «για να παχύνει τα αφεντικά με τη δουλειά του. Την Πρόεδρο θα συνοδεύσει στην Κάτω Ιταλία η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

***
Το Netfix ψάχνει σενάρια στην Ελλάδα

Γνωρίζετε τον Alex Long; Εάν όχι σας πληροφορώ πως είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του NETFLIX πού τούτες ημέρες βρίσκεται στην Ελλάδα και κάνει… Scounting, ψάχνει δηλαδή μέρη για παραγωγές του NEFTLIX στην χώρα μας και σενάρια. Σήμερα θα βρίσκεται στους Δελφούς, στο φόρουμ όπου θα μετάσχει σε ένα πάνελ μαζί με τον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Να μου το θυμηθείτε ότι στο NETFLIX λίαν προσεχώς θα υπάρχει αρκετή Ελλάδα (πέραν των ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου και του θρυλικού «Ποτέ την Κυριακή»).

***
Τους λένε να πληρούσουν την ΔΕΗ

‘Όταν τελείωσε η ομιλία του κ. Ζελένσκι, οι βουλευτές της ΝΔ πέρασαν στην πολιτική πραγματικότητα. Αυτό που συζητούσαν ήταν το θέμα τη ακρίβειας και πόσο θα επηρεάσει το εκλογικό ποσοστό της ΝΔ. Υπήρξαν και αποκαλύψεις. Για παράδειγμα βουλευτής (από αυτούς που εμφανίζονται συχνά στα τηλεπαράθυρα) έλεγε με έκδηλο παράπονο ότι καταφθάνουν συνεχώς στο γραφείο του ψηφοφόροι του με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ανά χείρας και του ζητούν να τους πληρώσει αυτός. Έως και ο ηγούμενος ενός μοναστηριού του έφερε τον λογαριασμό ρεύματος. Άλλος βουλευτής (επαρχίας) είπε ακριβώς τα ίδια πράγματα, ενώ ένας τρίτος ρωτούσε ένα υπάρχει κάποια μυστική δημοσκόπηση και πόση είναι σήμερα η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.