Τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού στην Αφρική είναι 97 φορές περισσότερα από τα καταγεγραμμένα, εκτιμά μελέτη του ΠΟΥ, σύμφωνα με την οποία η Covid-19 έχει μολύνει πάνω από τα δύο τρίτα του πληθυσμού της ηπείρου.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, περίπου 800 εκατομμύρια Αφρικανοί πρέπει να είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, αριθμός μακράν μεγαλύτερος από τα 8,2 εκατ. κρούσματα που είχαν αναφερθεί μέχρι τότε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρουν οι ερευνητές, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πρέπει να είναι 16 φορές λιγότερα από τα πραγματικά, αν και στην Αφρική το πρόβλημα της υποεκτίμησης είναι μεγαλύτερο από ό,τι σε άλλες ηπείρους.

Η μελέτη είναι μια μετα-ανάλυση που συνδύασε 151 προηγούμενες έρευνες για τον επιπολασμό της Covid-19 στην Αφρική, το ποσοστό του πληθυσμού που μολύνθηκε από τον ιό, το οποίο μπορεί να εκτιμηθεί με ορολογικές εξετάσεις για την παρουσία αντισωμάτων.

Εμβολιαστικό κέντρο στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Η κάλυψη στην Αφρική παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (Reuters)

Το ποσοστό εκτοξεύτηκε από το 3% τον Ιούνιο του 2020 σε 65% τον Σεπτέμβριο του 2021, με απότομες αυξήσεις μετά την εμφάνιση των παραλλαγών Βήτα και Δέλτα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μελέτες οροθετικότητας δείχνει ότι ο κοροναϊός είχε προσβάλλει το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Οι μελέτες οροθετικότητας δείχνουν επίσης ότι η Αφρική παρουσιάζει μεγαλύτερο ποσοστό ασυμπτωματικών κρουσμάτων, με το 67% των κρουσμάτων να μην εκδηλώνει ενδείξεις λοίμωξης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Αφρική έχει νεανικό πληθυσμό και μικρότερο ποσοστό κατοίκων με υποκείμενα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, εξήγησε ο ΠΟΥ.

Μέχρι σήμερα η Αφρική έχει εμβολιάσει 209 εκατομμύρια άτομα ή 16% του συνολικού πληθυσμού.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν νοσήσει δεν σημαίνει ότι η Αφρική έχει διαφύγει του κινδύνου, επισήμανε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Ματσιντίσο Μοέτι.

«Ο κίνδυνος εμφάνισης πιο φονικών παραλλαγών δεν μπορεί να αγνοηθεί» είπε.