Μια νίκη της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές εκλογές αυτόν τον μήνα θα μπορούσε να οδηγήσει το ευρώ σε ισοτιμία ένας προς ένα με το δολάριο (parity), σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της Nomura Holdings Inc.

Οι αναλυτές της Nomura αναφέρουν ότι σε σχέση με το 2017 η εκλογική κούρσα έχει πιο στενό εύρος και πως υπάρχει μια πιθανότητα 20% η Λεπέν να επικρατήσει του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέρουν οι αναλυτές, το ευρώ θα κατρακυλούσε από τα τρέχοντα επίπεδα και θα μπορούσε να πλησιάσει τα χαμηλά επίπεδα του 2016, κοντά στο parity.

Δεν αποκλείουν μάλιστα να δούμε το δολάριο να ξεπερνά σε ισοτιμία το ευρώ για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες, εάν η Λεπέν κέρδιζε τόσο την προεδρία όσο και το νομοθετικό σώμα, κάτι που αποφασίζεται με χωριστές ψηφοφορίες τον Ιούνιο.

«Ο κίνδυνος της Λεπέν είναι πραγματικός αυτή τη φορά», ανέφεραν οι στρατηγοί αναλυτές της Nomura. «Είναι απίθανο να σημαίνει το τέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ, αλλά πιθανότατα θα σηματοδοτούσε ένα σημαντικό βήμα πίσω σε εθνικιστικές πολιτικές, πολύ λιγότερες πιθανότητες για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ ή στη ζώνη του ευρώ και λιγότερες πρωτοβουλίες κοινών αποφάσεων της ΕΕ».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο νυν πρόεδρος Μακρόν έχει προβάδισμα έναντι της κύριας αντίπαλης Λεπέν, αν και έχει μειωθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό πίεσε τα γαλλικά ομόλογα, τις μετοχές και το ευρώ.

Πηγή: ot.gr