Σενάρια για τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας και όχι εκτιμήσεις θα περιλαμβάνει η Έκθεση του Διοικητή για το 2021, που θα δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος σήμερα, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να επαναλάβει πως η πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού εφέτος θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο βασικό σενάριο, στο οποίο είχε αναφερθεί πριν από λίγες ημέρες στο ΟΤ Forum, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 1% χαμηλότερα σε σχέση με τις προ Ουκρανικού εκτιμήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν το αργότερο μέσα στο Μάιο.

Από εκεί και πέρα ανάλογα με το χρόνο λήξης του πολέμου, θα παρουσιαστεί και το αρνητικό σενάριο, το οποίο προς ώρας δεν προβλέπει μείωση του πραγματικού ΑΕΠ.

Για να οδηγηθεί η οικονομία σε ύφεση, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι θα πρέπει η διάρκεια της γεωπολιτικής κρίσης να είναι μακρά, πέραν του α΄ εξαμήνου του 2022.

Σημειώνεται ότι σε δημόσιες τοποθετήσεις του στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί μεταξύ 4,50% – 5% την εφετινή χρονιά.

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας θα κάνει λόγο για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Στο βασικό σενάριο, αναμένεται προς τα πάνω αναθεώρηση του μέσου δείκτη τιμών καταναλωτή, τουλάχιστον κατά 1%.

Οι συστάσεις στις τράπεζες

Με δεδομένη την αβεβαιότητα για τις μακροοικονομικές εξελίξεις, ο διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος θα καλέσει μέσω της έκθεσής του τις τραπεζικές διοικήσεις να βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων.

Ως προς το ρίσκο δημιουργίας νέων επισφαλειών, ο κ. Στουρνάρας θα επισημάνει ότι ακόμη είναι νωρίς για να γίνουν προβλέψεις. Ωστόσο, θα τονίσει πως είναι βέβαιο ότι η αύξηση της τιμής της ενέργειας επηρεάζει τα αποτελέσματα επιχειρήσεων και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Ως εκ τούτου σημασία έχει η διάρκεια της κρίσης.

Δύσκολη τη διατύπωση ασφαλών εκτιμήσεων για το θέμα καθιστά και το γεγονός ότι ακόμα υπάρχει κρατική βοήθεια προς δανειολήπτες.

Ο Στουρνάρας θα καλέσει και τους διαχειριστές κόκκινων δανείων να επιταχύνουν τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης, καθώς πολλά δάνεια έχουν φύγει από τους τραπεζικούς ισολογισμούς, αλλά παραμένουν στην οικονομία, εμποδίζοντας πολλές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΤτΕ θα υπογραμμίσει την ανάγκη επιτάχυνσης των επενδυτικών σχεδίων, ειδικά όσων σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με τον τρόπο αυτό, θα επισημάνει, οι τράπεζες θα αυξήσουν τα εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους από το χαμηλό των 100 δισ. ευρώ, στα οποία παραμένουν κολλημένα την τελευταία τριετία, ώστε να ενισχύσουν τα ασθενικά, κατά τον ίδιο, οργανικά αποτελέσματα του 2021.

Πηγή: ΟΤ