Ο μικρούλης Σάσα Γιάνκο, το παιδί με τα πανέξυπνα μάτια και το γλυκύτατο προσωπάκι, είχε χαθεί από τις 10 Μαρτίου. Η γιαγιά του Ζόγια, 60 χρονών που έμεναν μαζί αφού ο μπαμπάς του πολεμούσε στο μέτωπο και η μαμά του η Άννα έμεινε στην πόλη, το είχε πάρει από το χεράκι και έτρεχαν στα δάση στο Βισχορόντ στην Ουκρανία για να γλιτώσουν από τα ρωσικά στρατεύματα.

Γιαγιά και εγγονός έτρεχαν για μέρες μέχρι να φτάσουν στον ποταμό Δνείπερο και να περάσουν πιο δυτικά. Βρήκαν μια βάρκα για να περάσουν. Υπήρχε μόνο ένα σωσίβιο. Το φόρεσε ο Σάσα και έδειχνε αστείος έτσι που του ήταν μεγάλο. Στη μέση του ποταμού, η βάρκα ανατράπηκε. Πνίγηκαν όλοι. Τα πτώματα τους όμως δεν βρέθηκαν. Ο Σάσα ήταν αγνοούμενος από τις 10 Μαρτίου.

Η ελπίδα

Η Άννα και ο μπαμπάς του πάντα είχαν την ελπίδα ότι το παιδί είναι καλά και θα βρεθεί ζωντανό. Η Άννα δημοσίευσε παντού φωτογραφίες του Σάσα για να προσπαθήσει να τον εντοπίσει.

Μέχρι και οι συνοριοφύλακες ενημερώθηκαν να προσέχουν για οποιοδήποτε αγόρι που μπορεί να του μοιάζει, σε περίπτωση που βρισκόταν μαζί με άλλους πρόσφυγες που εγκατέλειπαν τη χώρα. Και οι μέρες περνούσαν βασανιστικά. Χωρίς κανείς να μαθαίνει το παραμικρό.

Ακόμη και το «Χαμόγελο του Παιδιού» εδώ στην Ελλάδα ενημερώθηκε για την εξαφάνιση του Σάσα, από τον συνεργαζόμενο φορέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά. Έβγαλε μάλιστα και σχετικό alert.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά (Missing Children Europe – ΜCE), έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια με σκοπό την ενημέρωση όλων για την αποφυγή εξαφανίσεων Ουκρανών πολιτών, οι οποίοι στην προσπάθεια τους να προστατευθούν, διασχίζουν Ευρωπαϊκά κράτη και μη. Η αναδημοσίευση της φωτογραφία του ανήλικου Alexander Shasha (ον.) Zdanovych Yakhno (επ). αποσκοπεί στην συνδρομή όλων μας για τον άμεσο εντοπισμό του.» έγραφε η ανακοίνωση.

…και η τραγωδία

Λίγες μέρες μετά η μαμά του η Άννα ενημέρωσε: «Πιστεύουμε σε ένα θαύμα και περιμένουμε κάθε χρήσιμη πληροφορία. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε ο πόλεμος. Ήταν τα ρωσικά στρατεύματα που το προκάλεσαν. Υπήρχαν οκτώ άτομα στη βάρκα. Η πεθερά μου βρέθηκε, μια άλλη γυναίκα που ήταν μαζί τους ανακαλύφθηκε την επόμενη μέρα. Ήταν και οι δύο νεκρές. Έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Σάσα, αναζητούνται. Μπορεί να είναι ζωντανό το παιδί μου και να κρύβεται σε κάποιο χωριό»

Και σήμερα με μια λιτή ανακοίνωση γεμάτη πόνο η μητέρα του Σάσα έγραψε στο facebook: «Σήμερα βρήκαμε το πτώμα του Σάσα. Ευχαριστώ όλους όσους πίστεψαν, όσους βοήθησαν στην αναζήτηση, ευχαριστώ όλους για τις προσευχές και την πίστη σας, σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας. Χάρη σε εσάς, ο γιος μου με συνάντησε. Ο Σάσα, ο μικρός μας άγγελος είναι ήδη στον ουρανό! Σήμερα η ψυχή του βρήκε γαλήνη…»