Αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από επτά λεωφορεία και σχεδόν 40 ιδιωτικά οχήματα, υπό την προστασία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), έφθασε σήμερα, Τετάρτη, από τη νοτιοανατολική Ουκρανία στη Ζαπορίζια, που βρίσκεται στο νότο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Η ομάδα μας οδήγησε μία αυτοκινητοπομπή με λεωφορεία και ιδιωτικά οχήματα με περισσότερους από 500 ανθρώπους προς τη Ζαπορίζια», δήλωσε μέσω Twitter η ΔΕΕΣ, διευκρινίζοντας ότι είχαν προσπαθήσει να φθάσουν την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης, αλλά λόγω των «συνθηκών ασφαλείας, αυτό κατέστη αδύνατον».

Αυτοί που αποτελούσαν μέρος της αυτοκινητοπομπής «είχαν καταφέρει να διαφύγουν από τη Μαριούπολη», εξήγησε ο Ερυθρός Σταυρός, μία από τις ομάδες του οποίου, που είχε αναλάβει να βοηθήσει στην αναγκαστική απομάκρυνση των αμάχων, «κρατήθηκε» τη Δευτέρα από την αστυνομία, σε μια περιοχή που τελεί υπό ρωσικό έλεγχο και, στη συνέχεια, αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω.

Η Μαριούπολη, πόλη – λιμάνι, που ήταν η μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία διέφευγε από τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών της περιοχής, μέχρι την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, τελεί υπό αιματηρή πολιορκία από την αρχή του πολέμου.

«Η πόλη έχει καταστραφεί σε ποσοστό 90% και το 40% των υποδομών της έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές», δήλωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος, Βαντίμ Μποϊτσένκο, σε συνέντευξη Τύπου.

«Πριν από μία εβδομάδα, συντηρητικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για έναν απολογισμό 5.000 νεκρών», έγραψε σήμερα στο Telegram το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης.

«Αλλά δεδομένου του μεγέθους της πόλης, των σαρωτικών καταστροφών, της διάρκειας του αποκλεισμού και της σκληρής αντίστασης, θα μπορούσαν να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού στη Μαριουπολη», προστίθεται στο μήνυμα.

Στις 2 Απριλίου, μια φάλαγγα λεωφορείων, πούλμαν και μικρών λεωφορείων, που μετέφερε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους, είχε ήδη φθάσει στη Ζαπορίζια. Τα οχήματα αυτά μετέφεραν κατοίκους της Μαριούπολης που είχαν καταφέρει να φθάσουν στην κοντινή πόλη Μπερντιάνσκ, επίσης κατεχόμενη, απ’ όπου είχε αναχωρήσει η αυτοκινητοπομπή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.