Τον εφιάλτη έζησαν οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στην πνευμονολογική κλινική Covid-19 του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, όταν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης ξέσπασε φωτιά στη πτέρυγα.

Η φωτιά είχε ως αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, ένας να διασωληνωθεί ενώ υπάρχουν και 4 εγκαυματίες.

Πώς ξέσπασε η φωτιά

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής μαρτυρίες και τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε στον θάλαμο 6 του δευτέρου ορόφου όπου νοσηλεύοντας ένας μόνο ασθενής.

Ο διευθυντής της πτέρυγας ανέφερε πως ο ίδιος ο ασθενής έβαλε τη φωτιά με αποτέλεσμα να γίνει ανάφλεξη του οξυγόνου και η φωτιά να πάρει γρήγορα διαστάσεις.

Όπως επισήμανε στη συνέχεια το τοπικό μέσο voria.gr, ο ασθενής φαίνεται να άναψε τσιγάρο μέσα στο θάλαμο με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεσπάσει αμέσως.

Πηγές της πυροσβεστικής τόνισαν πως η φωτιά ξέσπασε σε κλινοσκεπάσματα και πλαστικό και γι΄αυτό επεκτάθηκε τόσο γρήγορα.

Οι πρώτες πληροφορίες των τοπικών μέσων επισημαίνουν πως το πτώμα που εντοπίστηκε απανθρακωμένο μέσα στο νοσοκομείο ήταν και ο ασθενής που άναψε το τσιγάρο.

Μετά το ξέσπασμα της φωτιάς, πυκνοί καπνοί άρχισαν να κατακλύζουν την πτέρυγα με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετοί απεγκλωβισμένοι ασθενείς αλλά και εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Περίπου 30 Πυροσβέστες που έφτασαν στο νοσοκομείο, άρχισαν να σβήνουν τη φωτιά και να βοηθούν στον απεγκλωβισμό των ασθενών.

Από τη φωτιά ένας άνθρωπος χρειάστηκε να μεταφερθεί στην ΜΕΘ του νοσοκομείου, ενώ υπάρχουν ακόμη 4 εγκαυματίες ασθενείς.

Μετά από μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής οι υπόλοιποι 35 ασθενείς της Πνευμονολογικής πτέρυγας μεταφέρθηκαν σε άλλο σημείο του νοσοκομείου, καθώς προηγουμένως άνοιξαν νέα κρεβάτια σε άλλη κλινική, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι ασθενείς.

«Είναι σαν να έπεσε βόμβα» – Καταστράφηκε ολοσχερώς η πτέρυγα

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο thestiva.gr, ο Διαμαντής Χλώρος, διευθυντής της κλινικής covid στο Παπανικολάου, η πτέρυγα αυτή έχει πλέον καταστραφεί και θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για να επαναλειτουργήσει.

«Έχουν μείνει μόνον αποκαΐδια, είναι σαν να έχει πέσει βόμβα», λέει χαρακτηριστικά.

Στο τριώροφο κτίριο, νοσηλεύονταν συνολικά 56 ασθενείς με κοροναϊό.

«Οι καπνοί ήταν τόσο πυκνοί, που εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε καμία κίνηση. Ευτυχώς η Πυροσβεστική έφτασε άμεσα και απεγκλώβισε συνολικά 36 άτομα που βρίσκονταν στον δεύτερο και τρίτο όροφο του κτιρίου».

Εργαζόμενη: Έβγαιναν συνεχώς ασθενείς και συνάδελφοι “μπαρουτοκαπνισμένοι”

Συγκλονίζει με την περιγραφή της στο GRTimes η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Ελένη Σιώτου.
«Συνεχώς έβγαιναν από την κλινική covid ασθενείς με τα ασθενοφόρα. Οι συνάδελφοι εξέρχονται «καπνισμένοι» και γεμάτοι αγωνία”, περιγράφει η κυρία Σιώτου.

Όπως ανέφερε, την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η ίδια βρισκόταν σε απόσταση από την κλινική κοβιντ.

«Βρισκόμουν στο εργαστήριο όταν άκουσα τις σειρήνες από τα Πυροσβεστικά και αμέσως βγήκα να δω τί συμβαίνει. Κάποιοι ανέφεραν ότι ακούστηκε μια έκρηξη και μετά εκδηλώθηκε η φωτιά. Δε γνωρίζουμε αυτή την ώρα τί ακριβώς συνέβη», είπε χαρακτηριστικά στο GRTimes.

Στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως Πλεύρης και Γκάγκα

Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν εκτάκτως ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στο νοσοκομείο Παπανικολάου.