Νέος «πόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξέσπασε, αυτή τη φορά με αφορμή την κήρυξη από τις ελληνικές αρχές 12 μελών των Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών της Ρωσίας, που είναι διαπιστευμένα στην Ελλάδα, ως πρόσωπα μη αρεστά (personae non gratae).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολίασε τις δηλώσεις του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου για την κήρυξη personae non gratae μελών της ρωσικής διπλωματικής αποστολής δείχνει οτι ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά ακολουθεί την λογική των ίσων αποστάσεων, ακόμα και μετά την αποκάλυψη γεγονότων για τα οποία καμία προφορική καταδίκη δεν είναι αρκετή».

Και καταλήγει πως «ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένουν επηρεασμένοι από τις απόψεις του κυβερνητικού τους εταίρου, κ. Καμμένου».

Τι δήλωσε ο Κατρούγκαλος

Σημειώνεται ότι ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι «η απέλαση διπλωματών είναι η έσχατη επιλογή στις διμερείς διπλωματικές σχέσεις και πρέπει να πραγματοποιείται με προσοχή και με τρόπο που να μην οδηγεί σε κλείσιμο όλων των διπλωματικών διαύλων».

Προσέθεσε δε, πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε μέτρα προστασίας της κυριαρχίας της Ελλάδας, όταν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία ότι παραβιάστηκε η Σύμβαση της Βιέννης, όχι όμως αδιακρίτως – στο πλαίσιο μιας οριζόντιας πρωτοβουλίας πολλών πρόθυμων χωρών – και κατά παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας».​