«Πριν από 2-3 μέρες βγήκε η έκθεση του IMF που δίνει μέσο πληθωρισμό για το έτος 2022, το 4,5%, ένας αριθμός μάλλον αισιόδοξος. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος αν υπό τις παρούσες συνθήκες πηγαίναμε σε έναν μ.ο. 4,5%. Αυτό προϋποθέτει ότι θα έχουμε δραστική αποκλιμάκωση τουλάχιστον το 2ο εξάμηνο» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Θεόδωρος Πελαγίδης.

«Ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο, πιο επίμονος σε μακρύτερο χρονικό διάστημα και έχει εμπεδωθεί στις τιμές. Υπάρχει πια ψυχολογία πληθωρισμού και είμαστε σε ένα στάδιο κρίσιμο που θα καθοριστεί ποια θα είναι η πορεία του τον επόμενο καιρό. Οι αγορές, μας δίνουν για την Ευρώπη, για έναν πληθωρισμό τα επόμενα 5 χρόνια γύρω στο 3,5%, θα το δούμε αυτό. Προφανώς όταν ενσωματωθούν στις τιμές και οι εξελίξεις στην Ουκρανία, που παίρνει κάποιο χρόνο, προφανώς η επίδραση θα είναι ισχυρή και θα την δούμε τους επόμενους μήνες» προσέθεσε ο κ. Πελαγίδης.

Υπάρχει δρόμος μπροστά μας, εκτίμησε. «Αυτό πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες. Δεν είναι κάτι που θα φύγει ως δια μαγείας ξαφνικά το καλοκαίρι. Είναι ένας πληθωρισμός συνδυαστικός κόστους και ζήτησης, λόγω του ότι οι πολιτικές οι νομισματικές και δημοσιονομικές τα τελευταία χρόνια και λόγω της πανδημίας ήταν σούπερ επεκτατικές και από την άλλη έχουμε όλες τις μεγάλες ανατιμήσεις, οι οποίες στα εμπορεύματα, ήδη φαίνονται στην μεταποίηση για παράδειγμα, όπου για τον Φεβρουάριο ήταν +33%.»

» Που σημαίνει ότι όλα αυτά με κάποιο τρόπο θα εισέλθουν στα τελικά αγαθά τον επόμενο καιρό, άρα είναι μια περίοδος πραγματικά δύσκολη και θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα ιστορικό σοκ στα εισοδήματα των καταναλωτών. Δεν είναι απλώς μια παροδική άνοδος που οφείλεται στον πόλεμο ο οποίος έχει τις επιδράσεις του στις τιμές προφανώς και θα τις δούμε περαιτέρω, αλλά δεν είναι ένα γεγονός που ήρθε για να φύγει σύντομα. Υπάρχουν και μονιμότεροι παράγοντες» εξήγησε ο κ. Πελαγίδης.

Άλλωστε, μόνο η κλιματική αλλαγή και όλες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν για την προσαρμογή στην επείγουσα αυτή κατάσταση, ανέφερε ο κ. Πελαγίδης, προϋποθέτει προφανώς κάποιες ανατιμήσεις-θυσίες από τους καταναλωτές. Στα οικονομικά δεν υπάρχει «δωρεάν γεύμα» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν είναι ορατό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου ο Ρώσος Πρόεδρος να φτάσουμε να έχουμε δελτίο για βενζίνη και τρόφιμα, ο υποδιοικητής της ΤτΕ, σημείωσε ότι δεν υπάρχει εκτίμηση προς το παρόν, καθώς δεν μπορεί κανείς να προβλέψει τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

«Βλέπω ότι εντείνεται αυτή η διαμάχη σχετικά με το νόμισμα πληρωμής εξαγωγών της Ρωσίας. Είναι ένα μέσο πίεσης από τα πολλά που μπαίνουν σήμερα στην φαρέτρα των στρατοπέδων, γιατί μην ξεχνάμε ότι το νόμισμα, όπως έχει πει και η Μάργκαρετ Θάτσερ είναι ένα ζήτημα που αφορά την κυριαρχία. Ύστερα, μια μεγάλη υποτίμηση του ρουβλίου θα δημιουργήσει προβλήματα αγοραστικής δύναμης στους Ρώσους πολίτες», προσέθεσε.

Σχετικά με τα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση, όπως την μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, ο κ. Πελαγίδης επισήμανε «κάθε μέτρο πρέπει να εφαρμόζεται με μεγάλη προσοχή γιατί τα χρήματα είναι πολλά, αλλά δεν μπορούν να λύσουν το θέμα, μόνο ανακούφιση μπορούν να δώσουν. Εφόσον φτάσουμε σε μια δύσκολη κατάσταση, εγώ θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να κινηθούμε με το επίσημο εργαλείο της φορολογικής πολιτικής, κυρίως την φορολογική πίστωση όσον αφορά τα λεγόμενα ευάλωτα νοικοκυριά, με επιστροφή φόρου αναλόγως και να δει κανείς όχι τους πάντες, αλλά τις οικογένειες με παιδιά με χαμηλά εισοδήματα.»

» Και αν υπάρξει μεγάλο πρόβλημα να εξεταστεί και η ιδέα του κουπονιού στα τρόφιμα. Γιατί μια μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, παρά το γεγονός ότι το καλάθι του ευκατάστατου με το καλάθι του χαμηλού εισοδήματος είναι διαφορετικά καλάθια, το χαμηλό εισόδημα ξοδεύει πολύ περισσότερο στα τρόφιμα, δεν θα ήθελα να δω κάποιον ευκατάστατο να κερδίζει από το γεγονός. Το κουπόνι είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, καταλαβαίνω ότι ίσως φανεί περίεργο στην Ελλάδα, αλλά αν υπάρξει ανάγκη γιατί όχι», ανέφερε ο κ. Πελαγίδης διευκρινίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα αφορούσε τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Παράλληλα, επέστησε την προσοχή στις επιχειρήσεις, καθώς είναι ένα πρόβλημα που δεν το βλέπουμε τώρα μπροστά μας, ωστόσο είναι ένα ζήτημα που μπορεί να φανεί και να συσχετιστεί με τα κόκκινα δάνεια σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το οικονομικό κλίμα θα είναι καλύτερο το καλοκαίρι. «Έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι που μπορεί να είναι καλό και εκεί που πρόπερσι ο τουρισμός και τα εισοδήματα των υπηρεσιών ήταν το μειονέκτημά μας να γίνει φέτος το πλεονέκτημα» σημείωσε.

Πηγή: ΟΤ