Ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε σήμερα τις ουκρανικές αρχές για ανθρωπιστική καταστροφή στην πόλη Χάρκοβο, κατηγορώντας τον ουκρανικό στρατό ότι απέκλεισε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και ισχυρίστηκε ότι μια ακροδεξιά πολιτοφυλακή είχε εγκατασταθεί σε ένα σχολείο.

Δεν προσκόμισε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του, οι οποίοι απορρίφθηκαν από τον δήμαρχο του Χαρκόβου ως «διαστρεβλώσεις».

Η πόλη που έχει περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους και βρίσκεται 25 χλμ από τα ρωσικά σύνορα σφυροκοπείται από τη ρωσική πολεμική αεροπορία και επιδρομές με ρουκέτες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα ορισμένες συνοικίες να έχουν μετατραπεί σε ερείπια.

Η Ρωσία αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους και έχει απορρίψει ως «ψευδή» τα αναδυόμενα στοιχεία για δολοφονίες αμάχων στην πόλη Μπούτσα κοντά στο Κίεβο που ανακτήθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία για να προσπαθήσει να καταλάβει το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και να περικυκλώσει το βαριά οχυρωμένο ανατολικό μέτωπο.

Τι υποστήριξε ο Αλίμοφ

Ο Αλεξάντερ Αλίμοφ, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, έκανε τις δηλώσεις του αυτές σε μια εκδήλωση του ΟΗΕ αφότου ο δήμαρχος του Χαρκόβου περιέγραψε τις καταστροφικές ζημιές στην πόλη.

Πολλοί από τους άλλους δημάρχους που συμμετείχαν στο φόρουμ αποχώρησαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αλίμοφ.

«Λόγω της εγκληματικής πολιτικής των αρχών του Κιέβου μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή εκτυλίσσεται στην πόλη», είπε ο Αλίμοφ. «Οι κάτοικοι του Χαρκόβου  κρατούνται όμηροι από εξτρεμιστές και δεν μπορούν να φύγουν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος, λέγοντας ότι μεταξύ των «ομήρων» είναι 6.500 ξένοι υπήκοοι από 19 χώρες.

Νέες καταγγελίες για το Τάγμα Αζόφ

Στην ίδια ομιλία είπε ότι το ακροδεξιό τάγμα Αζόφ είχε εγκατασταθεί σε σχολείο του Χαρκόβου και ότι οι πολίτες στερούνται νοσοκομειακής περίθαλψης, την οποία λαμβάνουν στρατιώτες. Ο Αλίμοφ ισχυρίστηκε επίσης ότι ο ουκρανικός στρατός έχει τοποθετήσει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό σε κατοικημένες περιοχές.

«Έχω μείνει έκπληκτος με όσα άκουσα γιατί αυτά τα γεγονότα που μόλις αναφέρθηκαν είναι διαστρεβλώσεις», είπε ο δήμαρχος του Χαρκόβου Ιχόρ Τερέχοφ.

Νωρίτερα στην ίδια συνάντηση, ο Τερέχοφ είπε ότι 1.600 κτίρια στο Χάρκοβο καταστράφηκαν από τον ρωσικό οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων σχολείων, παιδικών σταθμών και νοσοκομείων.

Σχεδόν το 30% των κατοίκων έχει φύγει από την πόλη ενώ άλλοι αναγκάζονται να κουλουριάζονται στα ερείπια των σπιτιών τους, είπε ο δήμαρχος.

«Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε νέα επίπεδα καταστροφής. Πιστέψτε με, δεν μπορείτε να δείτε αυτή τη ζημιά χωρίς δάκρυα στα μάτια και βαθύ πόνο στην καρδιά σας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ