Πέφτω από τα σύννεφα βαθιά στον Αδη, ημερολόγιό μου· εδώ και ημέρες πολλές σκεπτόμουν πως είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει, νέα μητέρα στην Πάτρα να κατηγορείται ρητά με φωτογραφίες, διευθύνσεις και ονοματεπώνυμα ότι δολοφόνησε τα τρία της παιδιά.

Εχω την ανωμαλία κάθε πρωί να βλέπω στο frontpages.gr τα πρωτοσέλιδα των αθηναϊκών εφημερίδων· κάθε πρωί ντρέπομαι για το χάλι της δημοσιογραφίας, της πολιτικής και του ελληνικού πολιτισμού. Αλλά τα πρωτοσέλιδα με τις φωτογραφίες της γυναίκας και το τι είπε ο τάδε συνταξιούχος ντετέκτιβ, ο δείνα φιλόδοξος ιατροδικαστής και ο τρίτος ξάδελφος του κουμπάρου – ε, αυτό, η τρομερή διαπόμπευση της γυναίκας και μητέρας, υπερέβαινε ό,τι είχα ως τώρα δει.

«Μα δεν βρίσκεται κανείς να τους μαζέψει;» σκεπτόμουν. Γραμματείες ισότητας, κοινότητες δικαιωμάτων, φεμινίστριες, δικαστές, εισαγγελείς, ΕΣΗΕΑ, δικηγορικοί σύλλογοι – πώς είναι δυνατόν να ανέχονται, να επιτρέπουν τέτοιον διασυρμό;

Και φαίνεται – δεν έγινε ακόμα δίκη αλλά υπάρχουν στοιχεία πολλά – πως είχα άδικο στην κρίση μου για τη μητέρα, ημερολόγιό μου. Δεν είχα θυμηθεί τη Μήδεια εγκαίρως, φαίνεται πως κάθε 3.000 χρόνια συμβαίνουν τέτοια πράγματα.

Αλλά αυτό δεν δικαιώνει, δεν κάνει καν αποδεκτά τα άθλια πρωτοσέλιδα, το ηθικό λιντσάρισμα. Θυμήθηκα το κυνήγι μαγισσών, τις θανατώσεις επί πυράς, τις σταυρώσεις με το πλήθος γύρω να απολαμβάνει το μαρτύριο του καταδικασμένου, να του πετάει πέτρες – εκεί γυρίσαμε;

Ο πόλεμος συνεχίζεται

Δεν ξέρω τι να πω· ο Αβραάμ θα σκότωνε τον γιο του επειδή έτσι του είπε ο θεός του – ηλίθιες ανδρικές φονικές ιστορίες. Αλλά τρία μωρά, τρεις μικρές γλυκές μπαλίτσες ζωής, πώς τις σκοτώνει κανείς; Η Φραγκογιαννού, η Φόνισσα; Που σκότωνε κοριτσάκια; Είχε άρρωστη θρησκόληπτη φαντασία ο Παπαδιαμάντης, μου έχουν πει: αν εξαφανίζονταν οι γυναίκες, θα εξαφανιζόταν και η αμαρτία επί γης.

Φυσάει πολύ, εκείνος ο εκδικητικός σιρόκος που κάνει τη Βενετία να πλημμυρίζει, την Κυλλήνη να μην έχει φεριμπότ και τους στεριανούς μάς γεμίζει κόκκινη λάσπη. Ετσι άραγε φυσούσε και στην Αυλίδα όταν ο Αγαμέμνονας αποφάσισε να θυσιάσει την Ιφιγένεια για να μπορέσει να ταξιδέψει, να πάει να κάνει πόλεμο, να λαφυραγωγήσει – ανδρικές δουλειές.

Δεν του το συγχώρησε η Κλυταιμνήστρα, του είχε μαζεμένα και άλλα, τον δολοφόνησαν μαζί με τον εραστή της – γυναικείες βασιλικές δουλειές.

Στην Ουκρανία ο πόλεμος συνεχίζεται· γράφτηκε ότι οι Ρώσοι πήραν τη Μαριούπολη – αλλά δεν ήταν αλήθεια· γράφτηκε ότι δεν θα προχωρήσουν προς το Κίεβο – ούτε αυτό είναι αλήθεια, απλώς ανασυντάσσονται· ελέχθη ότι θα περιοριστούν να καταλάβουν την παράκτια και ανατολική ζώνη – δεν επιβεβαιώνεται, παντού ο πόλεμος συνεχίζεται σε χαμηλότερη ένταση. Μου φαίνεται τα στρατόπεδα αναμετρούν τις δυνάμεις τους: ως πού μπορούν να φθάσουν, πόσο αντέχουν, πόσο κινδυνεύουν.

Συναντήθηκαν στην Πόλη Ουκρανοί – Ρώσοι, δεν βρήκαν άκρη· ο Αμπράμοβιτς της Τσέλσι, ολιγάρχης έμπιστος του Πούτιν και στόχος κυρώσεων, ξαφνικά αποδείχθηκε άνθρωπος εμπιστοσύνης και του Ζελένσκι και αναλαμβάνει μεσολαβητής. Γλίτωσε από δηλητηρίαση, προειδοποιητική υποθέτω: σε αυτά δεν κάνουν ποτέ λάθος οι πουτινικοί μηχανισμοί. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει – ούτε και οι πρωταγωνιστές, μου φαίνεται.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι μητέρες της Ουκρανίας φεύγουν με τα μικρά παιδιά τους για να τα γλιτώσουν – και ας ξεθάβουν ιστορίες και ιστορίες παιδοκτονιών ιστότοποι και εφημερίδες· φαίνεται ότι συμβαίνουν πολύ συχνότερα από μία φορά στα 3.000 χρόνια τέτοια πράγματα.

Είστε άθλια πλάσματα οι άνθρωποι, είπε ο Μπούφος. / Δολοφονικά, συμπλήρωσε η Κανέλα. / Homo hominis, lupus, γνωστό· όμως mater puero lupa, είναι ανήκουστο, ολοκλήρωσε την καταδίκη του ανθρώπινου είδους η τσατσαμάρω θεία Μάρω.

Εδώ που τα λέμε, ίσως έχουν δίκιο: γιατί εγώ έχω καταντήσει να μην κάνω παρέα με ανθρώπους αλλά μόνο με ζώα, ημερολόγιό μου;

Εχουμε και ακρίβεια, λένε. Η βενζίνη έχει πάει στα ύψη, ακούω – αλλά δεν το βλέπω: δέκα ευρώ βενζίνη έβαζα, δέκα βάζω. Διαπιστώνω απλώς ότι έχουν μεγαλώσει οι αποστάσεις Λεχαινά – Νιοχώρι, Νιοχώρι – Αντραβίδα κ.λπ. γιατί τελειώνει η βενζίνη γρηγορότερα. Κάτι συμβαίνει με τη θεωρία της σχετικότητας: κινείται πιο αργά η Γη και οι δρόμοι μάκρυναν.

Εγραψα για δρόμους και θυμήθηκα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στην Αμαλιάδα να εγκαινιάσει – για τρίτη και γούρικη φορά – τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος· μας διαβεβαίωσε ότι θα είναι εξαιρετικός και θα ολοκληρωθεί ως το 2025.

Αναζητώντας άριστους εργολάβους

Θυμάμαι όμως ότι η Νέα Δημοκρατία ακύρωσε τις αναθέσεις και τα εγκαίνια που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ακυρώσει τις πρώτες αναθέσεις και εγκαίνια που είχαν γίνει δεν θυμάμαι πότε – και έτσι κοντεύει δεκαετία τώρα που η Πατρών – Πύργου εγκαινιάζεται αλλά δεν κατασκευάζεται.

Διότι έπρεπε να κατασκευάσουν τον καλύτερο δυνατό δρόμο οι άριστοι εργολάβοι, που δεν είναι βέβαια άλλοι από τους δικούς τους εργολάβους – του κάθε κόμματος, υπουργού, πρωθυπουργού.

Επομένως, επειδή το 2025 είναι μετά τις εκλογές, είναι πολύ πιθανό ότι θα μας προκύψουν νεότεροι άριστοι εργολάβοι και ότι θα γίνουν εγκαίνια για τέταρτη φορά.

Επανέρχομαι στην ακρίβεια: στον λογαριασμό του ηλεκτρικού όμως δεν μπορώ να ξοδεύω όσο θέλω και έπαθα ηλεκτροπληξία: τριπλάσιος από συνήθως. Τι θα κάνω για να τον πληρώσω; Κλέφτης θα γίνω;

Και τα χρειώδη έχουν πολύ ακριβύνει· οπότε αγοράζω μόνο αχρείαστα: πένες και μελάνι, στυπόχαρτα, γραφομηχανές, κεριά, λυχνάρια, τέτοια πράγματα – θα τα πουλήσω στη μαύρη αγορά όταν ο Πούτιν θα αμολήσει τα πυρηνικά· κάνω μια επένδυση της προκοπής στη ζωή μου και εγώ.

Ετσι ή αλλιώς, οι απαιτήσεις μου από τη ζωή είναι ελάχιστες πλέον, επομένως ελάχιστες και οι ανάγκες μου. Βασική μου δουλειά είναι η διευθέτηση της βιβλιοθήκης του Μπούφου – ακόμα να τελειώσει, είναι πολλοί οι τόμοι, πάμπολλοι. Και όπως τακτοποιώ, άμα πέσω σε ενδιαφέρον βιβλίο το ανοίγω, διαβάζω, περνούν οι ώρες και οι ημέρες, όπως πέρασαν και τα χρόνια και ζήσαμε εμείς καλά, άλλοι πολύ καλύτερα, άλλοι πολύ χειρότερα.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

83% των Ρώσων υπέρ της «ειδικής επιχείρησης»· υπό καθεστώς απόλυτης προπαγάνδας και λογοκρισίας, δεν το λες και μεγάλη επιτυχία.
ΣΤΑΥΡΟΣ, «ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ»

Αλέξης Τσίπρας: «Εγώ, αν στη Σύνοδο Κορυφής δεν κέρδιζα κάτι κατά της ακρίβειας σε τοπικό επίπεδο, θα γύριζα πίσω με τα πόδια». Πρόοδος, αν σκεφθούμε ότι στο παρελθόν επέστρεψε από τις Βρυξέλλες κάνοντας συνεχώς κωλοτούμπες στον δρόμο!
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Από το 2008, διαβάζω, η Ουκρανία, είχε κάνει αίτηση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επειδή φοβόταν ρωσική εισβολή, αλλά οι Νατοϊκοί δεν το αποφάσισαν. Καθοριστικό λόγο στην απόφασή τους έπαιξε το ότι δύο ελληνικά πανεπιστήμια ανακήρυξαν τον ρώσο πρόεδρο επίτιμο διδάκτορα. Τέτοιοι σοφοί καθηγητές, σου λέει, τον τιμούν· κοτζάμ σοφός διδάκτορας είναι – αποκλείεται να έχει τέτοια πρόθεση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ολης της Ουκρανίας στρατευμένοι, η ρομφαία του κ. Πούτιν σας περιμένει. Παραδοθείτε, παραδοθείτε, στον ρωσικό παράδεισο αμέσως για να μπείτε: προσφέρει σαμπάνια, βότκα, χαβιάρι, δεβούσκα για όλα τα γούστα!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΞ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα αποκαλούσε ποτέ τον Πούτιν «χασάπη». Και η ερώτηση είναι λόγω που ως άνθρωπος τον διακρίνει ευγένεια ή άλλο τι;
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΧΑΖΟΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Διόδωρε, όσοι έχουν πάθει χρόνια ημι(ου)κρανία, να ξέρουν ότι δεν υπάρχει για αυτή τη νεοσταλινική νόσο γιατρειά καμία!
ΜΙΧ. ΜΑΡΤΙΑΛΗΣ, ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Οι Ουκρανοί γράφουν το δικό τους έπος. Οι καθ’ ημάς ισαποστάκηδες και ναιμεναλλάδες υπογράφουν το δικό τους αίσχος. Οι πρώτοι δικαιούνται συγχαρητηρίων, οι δεύτεροι συλλυπητηρίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

Φύτεψε και συ μια λαχανίδα στον κήπο σου, (ίσως) μπορείς. Γιατί σε λίγο, εκεί που θα φθάσει η τιμή της, δεν θα τη βρίσκεις ούτε σε μπουτίκ λαχανικών!
Γ. IDI T-ΗΣ, ΑΙΓΙΝΑ

Πιθανότερο γίνεται συνεχώς το ενδεχόμενο να… υποστεί νίκην ο Πούτιν στην Ουκρανία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ