Ο Γκι Μανουκιάν, ο λιβανοαρμένιος πιανίστας και συνθέτης που κάνει sold-out ζωντανές εμφανίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο χάρη στο ιδιαίτερο χαρμάνι Δύσης και Ανατολής το οποίο χαρακτηρίζει τις μουσικές του, επιστρέφει στην Ελλάδα για μια φαντασμαγορική συναυλία στο θέατρο Παλλάς, την Τρίτη 12 Απριλίου. Στη σκηνή θα τον συνοδεύσουν οι μοναδικοί Gipsy Kings by André Reyes. Μέρος των εσόδων της live αυτής εμφάνισης θα διατεθεί στον φιλανθρωπικό οργανισμό ΜΑΝΑ, που υποστηρίζει έμπρακτα και καλύπτει δωρεάν τις εξειδικευμένες ανάγκες των γυναικών με καρκίνο του μαστού ή γυναικολογικό καρκίνο.

Με καριέρα που ξεπερνά τα 25 χρόνια, ο 46χρονος μουσικός ξεχωρίζει για τις μοναδικές του συνθέσεις. Οι μελωδίες του είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις ρίζες του και τιμούν πάντα τη λιβανέζικη και αρμένικη κληρονομιά του. O Μανουκιάν ξεκίνησε να παίζει πιάνο στην ηλικία των τεσσάρων ετών, συνειδητοποιώντας σε πολύ νεαρή ηλικία ότι η μουσική για τον ίδιο δεν ήταν απλώς ταλέντο, αλλά το φυσικό του κάλεσμα. Μάλιστα, είναι ο πρώτος καλλιτέχνης από τη Μέση Ανατολή που έγινε brand ambassador των πιάνων Yamaha. Ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά το 1997 και μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας ποπ σκηνής, όπως ο Wyclef Jean και ο 50 Cent. Στο ενεργητικό του μετράει πολλές συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ μουσικής ανά τον κόσμο, καθώς και επιτυχημένες συναυλίες στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στην Οπερα του Ντουμπάι, στη Νέα Υόρκη και στην Οπερα του Σίδνεϊ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίστα με τους φανατικούς θαυμαστές του συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και η σταρ του σινεμά Σάλμα Χάγεκ.

 

Τι θα παίξετε για το αθηναϊκό κοινό στο θέατρο Παλλάς;

«Κάθε συναυλία αποτελεί μια νέα εμπειρία για μένα και θα παίξω σίγουρα κάποια από τα κομμάτια που ξέρω ότι αγαπούν οι θαυμαστές μου μαζί με καινούργιο υλικό που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στον συγκεκριμένο χώρο. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι μαζί μου στη σκηνή θα βρίσκονται και οι Gipsy Kings, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν κάποια από τα τραγούδια μου αλλά και τις δικές τους μεγάλες επιτυχίες».

 

Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

«Τους γνωρίζω εδώ και 15 χρόνια και έχουμε κάνει πάρα πολλά μαζί. Ανυπομονώ να συναντηθούμε ξανά επί σκηνής».

 

Η τελευταία φορά που εμφανιστήκατε στην Ελλάδα ήταν το 2019.

«Η συναυλία μου εκείνη ήταν μαγική και μια στιγμή που θα μου μείνει αξέχαστη στο υπόλοιπο της ζωής μου. Τώρα είμαι επικεντρωμένος στο σόου που θα παρουσιάσω στο Παλλάς. Είμαι σίγουρος ότι θα μοιάζει με πάρτι».

Εκτοτε βέβαια έχουν έρθει τα πάνω κάτω στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας. Ως καλλιτέχνης, βρήκατε κάποιον τρόπο να παραμείνετε δημιουργικός κατά τη διάρκεια των lockdowns;

«Ναι, είχα την ευκαιρία να ολοκληρώσω πολλές συνθέσεις με τις οποίες δεν έβρισκα τον χρόνο να ασχοληθώ. Η πανδημία με ανάγκασε να στρωθώ στη δουλειά».

 

Μιλάτε συχνά στις συνεντεύξεις σας για το ταλέντο. Πώς ορίζετε αυτή τη λέξη;

«Πιστεύω πως κάθε άνθρωπος γεννιέται με ένα ταλέντο, όμως οι τυχεροί είναι εκείνοι που το ανακαλύπτουν νωρίς στη ζωή τους. Πιστεύω πως το ταλέντο είναι το δώρο που κάνει ο Θεός στον καθένα από εμάς».

 

Ποιοι καλλιτέχνες αποδεικνύονται αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τη ζωή και το έργο σας;

«Είναι τόσο πολλοί που πραγματικά δεν ξέρω από πού να αρχίσω. Από τον χώρο της κλασικής μουσικής θα πρέπει να αναφέρω τον Ντεμπισί και τον Μπαχ, από το σύμπαν της ποπ θα ξεχωρίσω τους U2, τον Ελτον Τζον και τον Κρις ντε Μπεργκ, ενώ όσον αφορά την ελληνική μουσική ο καλός μου φίλος Αντώνης Ρέμος έχει αποδειχθεί πολύ επιδραστικός, το ίδιο και ο Κωνσταντίνος Αργυρός, ο οποίος διαθέτει μια φοβερή ενέργεια. Αισθάνομαι πως έχω πολλά κοινά και με τους δύο».

 

Από όλους τους διάσημους καλλιτέχνες με τους οποίους έχετε συνεργαστεί ποιον θαυμάζετε πιο πολύ;

«Τους θαυμάζω όλους και ειδικά τους έλληνες αδελφούς μου, τον Θανάση Βασιλόπουλο, τον Μανώλη Καραντίνη, τον Θάνο, τον Mark Angelo, τον Γιάννη και πολλούς ακόμη. Χαίρομαι να δουλεύω μαζί τους, και δεν θα πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω την υπέροχη ομάδα PR μου με επικεφαλής τον Χάρη Ντάβλα και τον καλό μου φίλο και συμπαραγωγό μου εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια Reem Bassatne».

 

Ποια ήταν ακριβώς η εμπλοκή σας στη δημιουργία του φημισμένου The Theater, το οποίο βρίσκεται στο Ντουμπάι;

«Ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματά μου, είμαι managing partner και creative director του, και πιστεύω στ’ αλήθεια πως συγκαταλέγεται στους πιο ξεχωριστούς χώρους ψυχαγωγίας σε ολόκληρο τον πλανήτη».

 

Τι σκέψεις κάνετε για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

«Κάθε πόλεμος είναι κακός. Οποιος κι αν έχει δίκιο ή άδικο, ένας πόλεμος δεν είναι ποτέ η σωστή απάντηση».

 

Μπορεί η μουσική να αλλάξει τον κόσμο;

«Η μουσική ανέκαθεν μπορούσε και πάντα θα μπορεί να το κάνει αυτό. Σκεφτείτε μόνο το «Imagine»…».