Μία περίοδο έντονων και πολυδιάστατων πολιτικών διεργασιών σε όλα τα κόμματα εγκαινίασε αιφνιδιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δημόσια παρέμβασή του την προηγούμενη εβδομάδα.Ορίζοντας τον χρόνο των εκλογών στο τέλος της άνοιξης του 2023 και κάνοντας στροφή στην στρατηγική του, ανοίγοντας το παράθυρο για κυβερνήσεις συνεργασίας, ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά άλλαξε εν μιά νυκτί το πολιτικό τοπίο.

«Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία. Στόχος είναι η δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά κρίσεις, διότι οι κρίσεις, δυστυχώς, φοβάμαι ότι θα είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Τρίτη στο Φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» και συμπλήρωσε: «Από εκεί και πέρα, ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα από ένα. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Αλλά αυτή δεν είναι δική μας απόφαση».

Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε αμέσως αλυσιδωτές αντιδράσεις των κομμάτων, τα οποία έσπευσαν να την ερμηνεύσουν, είτε μιλώντας για ηττοπάθεια, είτε απορρίπτοντας εκ προοιμίου τα ενδεχόμενα συνεργασίας.Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μία «ριζική αλλαγή στρατηγικής για τον κ. Μητσοτάκη, που μετακινείται από τη λογική και τη ρητορική της αυτοδυναμίας οπωσδήποτε στη λογική της σταθερότητας, έστω με συμμαχικές κυβερνήσεις» όπως σημείωσε από το ίδιο βήμα μία ημέρα αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί