Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτος, οι διπλωματικές προσπάθειες για μία εκεχειρία εντείνονται και η ανθρωπιστική κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά, ο Νίκος Δένδιας εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», να μεταβεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες (ίσως την Κυριακή), σε μία επίσκεψη-αστραπή, στην Οδησσό.

Σημειώνεται ότι ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Οδησσό Δημήτρης Δόχτσης έχει επιστρέψει στην ιστορική πόλη που προς το παρόν φαίνεται να μην αποτελεί ένα από τα επίκεντρα των ρωσικών επιθέσεων.

Κλειστές συσκέψεις

Η επιλογή της μετάβασης του κ. Δένδια στην Οδησσό βρίσκεται τις τελευταίες ώρες υπό συζήτηση σε κλειστές συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά οριστικές αποφάσεις μάλλον θα ληφθούν την ύστατη ώρα, καθώς η κατάσταση επί του εδάφους παραμένει απρόβλεπτη.

Ο κ. Δένδιας είχε άλλωστε την Παρασκευή 1 Απριλίου τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα και ουσιαστικά «προανήγγειλε» τη μετάβασή του στην πολύπαθη χώρα – χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ανθρωπιστική αποστολή

Ο κ. Δένδιας είχε προσφάτως δηλώσει ότι προτίθεται να ηγηθεί ανθρωπιστικής αποστολής στην πολύπαθη Μαριούπολη, που έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί από τα ρωσικά πυρά. Ωστόσο, οι προσπάθειες για την αποστολή αυτή, σε συνεργασία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τη Γαλλία και την Τουρκία (που προστέθηκε στην εξίσωση μάλλον μέσω των Γάλλων σε μία κίνηση που φέρεται να έχει προκαλέσει και μία ελαφρά ενόχληση στην Αθήνα) πέφτουν προς το παρόν στο κενό.

Εφόσον πάντως ο υπουργός Εξωτερικών μεταβεί στην Οδησσό, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα φέρει μαζί του και ανθρωπιστική βοήθεια (πιθανόν ιατροφαρμακευτικό υλικό) σε μία ένδειξη της διάθεσης της Αθήνας να βοηθήσει τους κατοίκους της πόλης.