Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι πιστεύει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα επιδιώξουν «αρκετά σύντομα» να καταλάβουν το ένα τρίτο της έκτασης της Ουκρανίας και ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει αυτή την εξέλιξη για να ενισχύσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις.

«Βλέπω τα ρωσικά στρατεύματα να ανασυντάσσονται, να αναδιοργανώνονται. Νομίζω ότι θα προσπαθήσουν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις αρκετά σύντομα – ιδίως στην περιοχή του Ντονμπάς. Και στη συνέχεια, έχοντας καταλάβει το ένα τρίτο του εδάφους στην Ουκρανία, θα θελήσουν να διαπραγματευτούν από αυτή την πολύ ισχυρή θέση», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN σε αποκλειστική συνέντευξη.

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας την Πέμπτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας και προειδοποίησε για μεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια εάν δεν σταματήσει η Ρωσία.

«Συντριπτικό πακέτο κυρώσεων»

Μιλώντας στην Αμανπούρ, ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να συνεχίσουν να επιβάλλουν ένα «συντριπτικό πακέτο κυρώσεων».

Η Μόσχα «φοβάται τις μακροπρόθεσμες κυρώσεις», δήλωσε στο CNN. «Υποστηρίζουμε τη δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να σταματήσουμε να αγοράζουμε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Παρά το γεγονός ότι οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν ήδη επιβάλει σκληρές κυρώσεις, ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η τιμή του ρωσικού ρουβλίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό σταθερή και ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι «προς το παρόν, ο Πούτιν και οι άνθρωποί του κατάφεραν να αλλάξουν τη δημοσιονομική πολιτική, τη νομισματική πολιτική, την οικονομική πολιτική με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σε κάποιο βαθμό απρόσβλητοι από τις κυρώσεις, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες».

Πόσο προετοιμασμένη είναι η Ρωσία

«Για τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους δύο μήνες, η Ρωσία είναι προετοιμασμένη για αυτόν τον πόλεμο. Δεν είμαι τόσο σίγουρος αν η Δύση, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είναι το ίδιο προετοιμασμένοι. Η κοινή μας γνώμη θα κουραστεί από αυτόν τον πόλεμο», είπε.

Ο Μοραβιέτσκι προειδοποίησε επίσης ότι ενώ οι «Ουκρανοί πολεμούν με καρδιά λεοντόκαρδου», η Δύση πρέπει να αυξήσει επειγόντως την παροχή όπλων στη χώρα, απευθύνοντας άμεση έκκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες να «δράσουν γρήγορα, παρακαλώ να δράσουν γρήγορα, καθώς αυτοί (σ.σ. η Ουκρανία) πολεμούν για τις αξίες μας, τις παγκόσμιες αξίες μας».

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να υπερασπιστούν τη χώρα τους το συντομότερο δυνατό. Οι μέρες μας είναι οι ώρες τους, οι εβδομάδες μας οι μέρες τους, χρειάζονται όπλα εδώ και τώρα.

Η Ρωσία είναι μια μεγάλη χώρα, μια μεγάλη χώρα με πολλά εμπορεύματα, πρώτες ύλες, πόρους. Έχουν μεγάλο στρατό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούν ξανά και ξανά να ανασυντάσσονται και να αναδιοργανώνονται», πρόσθεσε.