Η Ουκρανία και η Ρωσία θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τους μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή, 1η Απριλίου, δήλωσε ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος την Τετάρτη, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Ντέβιντ Αραχάμια ανέφερε ακόμη σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι η ουκρανική πλευρά πρότεινε να συναντηθούν οι δύο ηγέτες, αλλά η ρωσική απάντησε ότι χρειάζεται προηγουμένως να γίνει περισσότερη δουλειά για να έχει προετοιμαστεί σχέδιο συμφωνίας.

Ειδικότερα το Κρεμλίνο τοποθετεί τη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας των δύο πλευρών και τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη πως δεν πιστεύει την υπόσχεση της ρωσικής πλευράς περί μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι ο στρατός του προετοιμάζεται για νέες εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του προς τους συμπατριώτες του, προσθέτοντας ότι ρωσικές δυνάμεις αναδιατάσσονται για να επιτεθούν στο Ντονμπάς.

«Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα. Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της επικράτειάς μας», επέμεινε.

Προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη

Μία νέα απόπειρα απομάκρυνσης αμάχων βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μαριούπολη, με τη Ρωσία να ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10 το πρωί της Πέμπτης. Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει το άνοιγμα ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Προκειμένου να επιτύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να διεξαχθεί με την άμεση συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο ζητεί επίσης από το Κίεβο να εγγυηθεί τον «άνευ όρων σεβασμό» αυτής της τοπικής κατάπαυσης του πυρός μέσω γραπτής ειδοποίησης με αποδέκτες το Κρεμλίνο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη ΔΕΕΣ πριν από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

O στόχος του Ντονμπάς

Πέντε ημέρες νωρίτερα, η Ρωσία είχε δηλώσει ότι είχε επιτύχει τους κύριους στόχους του πρώτου σταδίου της εισβολής της και θα επικεντρώσει πλέον τις προσπάθειές της στην επίτευξη του κύριου στόχου της: την απελευθέρωση του Ντονμπάς.

Ο διπλωματικός ανταποκριτής του BBC, Πολ Άνταμς, σημείωσε τότε ότι η ανακοίνωση ήταν πιθανό να σημαίνει μια πιο συντονισμένη προσπάθεια για να προωθηθεί πέρα από τη «γραμμή επαφής» που χωρίζει τα εδάφη που κατέχει η ουκρανική κυβέρνηση στα ανατολικά της χώρας από τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι το 93% της περιοχής του Λουγκάνσκ του Ντονμπάς βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, ενώ το 54% του άλλου τμήματος του Ντονμπάς, του Ντονέτσκ, βρίσκεται στα χέρια τους. Περισσότερο από το ένα τρίτο ολόκληρης της περιοχής βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών πριν από την έναρξη του πολέμου.

Μέχρι και 10 νέες τακτικές ομάδες ταγμάτων δημιουργούνται και τίθενται στις επιχειρήσεις της Ρωσίας, ειδικά στο Ντονμπάς, αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC.