Το 84% του τουρκικού λαού δεν εγκρίνει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά σχεδόν ο μισός πληθυσμός κατηγορεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για αυτή την εισβολή (στη φωτογραφία του Gleb Garanich/Reuters, επάνω, χριστουγεννιάτικη μπάλα με φόντο βομβαρδισμένο σπίτι κοντά στο Κίεβο).

Το 83,8% αποδοκιμάζει

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από τη Metropoll Research τον Μάρτιο, το 83,8% των Τούρκων «αποδοκίμασαν» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ μόνο το 12,2% τη «δικαιολόγησαν».

Ωστόσο, οι πολίτες που δεν εγκρίνουν τη ρωσική εισβολή, κατηγορούν γι’ αυτήν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Το ποσοστό όσων θεωρούν υπεύθυνες τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την εισβολή είναι 48,3%, ενώ το ποσοστό εκείνων που θεωρούν υπεύθυνη τη Ρωσία είναι 33,7%.

Τα ποσοστά στήριξης της ρωσικής κατοχής αυξάνονται στους ψηφοφόρους των δεξιών κομμάτων, κυρίως του ακροδεξιού MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και του εθνικιστικού, κεμαλικού και κοσμικού IYI Party (Καλό Κόμμα) της Μεράλ Ακσενέρ.

Συντριπτική η υποστήριξη στην Ουκρανία

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που ανάρτησε ο επικεφαλής της εταιρείας Οζέρ Σενκάρ, στον λογαριασμό του στο Twitter, η υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι συντριπτική στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος της υποστήριξης προς τη Ρωσία αποτελείται από ψηφοφόρους των δεξιών κομμάτων.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του IYI Party και του MHP δικαιολογεί την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επίσης, το 27,7% του MHP, το 21,1% στο κόμμα IYI και το 14,6% στο AKP (το κυβερνητικό κόμμα του Ερντογάν) υποστηρίζουν τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό είναι 5,5% στο CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου) και 8% στο HDP (φιλοκουρδικό αριστερό κόμμα).

Ευθύνες στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αποδοκιμάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι μισοί άνθρωποι θεωρούν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως υπεύθυνες για τον πόλεμο.

Το ποσοστό εκείνων που θεωρούν υπεύθυνες τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την εισβολή ανέρχεται στο 48,3%, ενώ το ποσοστό εκείνων που θεωρούν υπεύθυνη τη Ρωσία είναι 33,7%. Το 7% υπερασπίστηκε την άποψη ότι η Ουκρανία είναι υπεύθυνη, «Αλλο» απάντησε το 2,5%, «Δεν ξέρω – Δεν απαντώ» το 8%.

Λαμβάνοντας υπόψη τους ψηφοφόρους των κομμάτων ειδικότερα, μόνο οι ψηφοφόροι του DEVA (Φάρμακο) του Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργού Οικονομίας και υπουργού Εξωτερικών του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του μικρού ισλαμικού κόμματος Felicity (του πρώην αντιπροέδρου και πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετσμετίν Ερμπακάν) υποστηρίζουν ότι η Ρωσία είναι πιο υπεύθυνη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

MHP και Iyi Parti πρωταγωνιστούν…

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του MHP και του Iyi Parti πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ευθύνονται για τον πόλεμο. Το 68,2% των ψηφοφόρων του MHP και το 67% των ψηφοφόρων του Iyi Parti θεωρούν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως υπεύθυνες για τον πόλεμο.

Οι ψηφοφόροι του CHP υπογράμμισαν την ευθύνη των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε ποσοστό 48,2% έναντι 41,7%. Το 38,1% των ψηφοφόρων του HDP κατηγόρησε τη Ρωσία και το 38,6% κατηγόρησε τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Οι ψηφοφόροι του HDP ήταν η ομάδα ψηφοφόρων που έριξε τη μεγαλύτερη ευθύνη στην Ουκρανία με ποσοστό 10,2%.

Από την άλλη πλευρά, οι ψηφοφόροι του AKP κατηγόρησαν τη Ρωσία 30,5%, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ 48,8% και Ουκρανία 9,2% για την εισβολή.