Ρώσοι στρατιώτες που βρίσκονταν στο Τσερνόμπιλ νοσηλεύονται στη Λευκορωσία αφού εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια, υποστήριξε υπάλληλος της ουκρανικής κρατικής υπηρεσίας που επιβλέπει τη ζώνη αποκλεισμού, με την Daily Mail να αναδημοσιεύει την είδηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιάροσλαβ Γεμελιανένκο δήλωσε χθες ότι «άλλη μια ομάδα Ρώσων» μεταφέρθηκε στο λευκορωσικό Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο Γκόμελ για θεραπεία.

«Αυτοκτονική» επιλογή

Η είδηση αυτή έρχεται αφότου οι εργαζόμενοι του πυρηνικού εργοστασίου δήλωσαν ότι η έλλειψη εξοπλισμού κατά της ακτινοβολίας από τους Ρώσους στρατιώτες όταν κατέλαβαν την περιοχή του Τσερνόμπιλ τον περασμένο μήνα ήταν «αυτοκτονική».

Τουλάχιστον επτά λεωφορεία με Ρώσους στρατιώτες έχουν φτάσει στο Ρεπουμπλικανικό Επιστημονικό και Πρακτικό Κέντρο Ακτινοθεραπείας και Ανθρώπινης Οικολογίας στο Γκόμελ αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με λευκορωσικά μέσα.

Ο Γεμελιανένκο δήλωσε ότι οι άνδρες του Κρεμλίνου αρρώστησαν επειδή δεν ακολούθησαν τους «κανόνες για την αντιμετώπιση» των κινδύνων στο Τσερνομπίλ και της περιβάλλουσας εξαιρετικά τοξικής ζώνης, γνωστής ως «Κόκκινο Δάσος».

«Με ελάχιστη πληροφόρηση στη διοίκηση ή στους στρατιώτες, αυτές οι συνέπειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», είπε, προσθέτοντας ότι η ακτινοπροστασία είναι «υποχρεωτική» λόγω των συνθηκών.

Οι εργαζόμενοι στην περιοχή αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι οι Ρώσοι στρατιώτες τον περασμένο μήνα οδήγησαν χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό μέσα στο «Κόκκινο Δάσος», εκτοξεύοντας σύννεφα ραδιενεργού σκόνης που ήταν πιθανό να προκάλεσαν εσωτερική ακτινοβολία στο σώμα τους.

Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες εργαζόμενοι στο Τσερνόμπιλ δήλωσαν στο Reuters ότι είδαν ρωσικά τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα να κινούνται μέσα από το «Κόκκινο Δάσος», το οποίο είναι το πιο μολυσμένο από ραδιενέργεια τμήμα της ζώνης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.