Το 2022 είναι μια χρονιά ορόσημο για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς επιστρέφει έπειτα από τέσσερα χρόνια η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Μουντιάλ, με μια… ιστορική ιδιαιτερότητα. Θα διεξαχθεί στο Κατάρ τον ερχόμενο Δεκέμβριο, κάτι που φυσικά θα συμβεί πρώτη φορά.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα διεξαχθεί εν μέσω των πρωταθλημάτων λόγω του κλίματος στο Κατάρ, οι περισσότερες ομάδες έχουν κλείσει θέση για την τελική φάση και απομένουν μερικές «πινελιές» για να ολοκληρωθεί ο τελικός «χάρτης» του σπουδαίου τουρνουά και να γίνουν γνωστές και οι 32 ομάδες που θα παλέψουν για την κούπα.

Τα τελευταία χρονικώς εισιτήρια που κρίθηκαν ήταν αυτά το βράδυ της Τρίτης, όπου από την ευρωπαϊκή ζώνη πέρασαν οι Πορτογαλία και Πολωνία, από την Αφρική οι Σενεγάλη, Γκάνα, Μαρόκο, Τυνησία και Καμερούν, και πλέον οι ομάδες που έχουν κλείσει θέση είναι οι 27 από τις 32.

Οι ομάδες που έχουν προκριθεί

Ευρώπη: Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Κροατία, Ισπανία, Σερβία, Αγγλία, Ελβετία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία
Αφρική: Σενεγάλη, Γκάνα, Μαρόκο, Τυνησία και Καμερούν
Ασία: Κατάρ (διοργανώτρια), Ιράν, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Σαουδική Αραβία
Νότια Αμερική: Βραζιλία, Αργεντινή, Ισημερινός, Ουρουγουάη
Βόρεια Αμερική: Καναδάς

Συνολικά την πρόκριση στην τελική φάση διεκδίκησαν 205 χώρες από όλη τη Γη, όμως μόνο 32 θα βρεθούν στα γήπεδα του Κατάρ. Οι 27 έχουν γίνει ήδη γνωστοί, ενώ αναμένεται να είναι και οι ΗΠΑ, με το Μεξικό από τη ζώνη της Βόρειας Αμερικής. Απλώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και μαθηματικά, κάτι που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα γίνει.

Η κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης του Μουντιάλ πλησιάζει, μιας και έχει οριστεί να γίνει την 1η Απριλίου, ενώ είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τρία εισιτήρια θα ξεκαθαρίσουν το καλοκαίρι. Απλώς θα μπουν στην κληρωτίδα ως ζευγάρι.

Τα εισιτήρια που απομένουν

Τα πέντε εισιτήρια που απομένουν θα ξεκαθαρίσουν μέχρι τον Ιούνιο. Οι ΗΠΑ και το Μεξικό είναι οι δύο ομάδες που θα είναι στο Κατάρ, άρα απομένουν τα τρία μπαράζ. Το πρώτο είναι αυτό της Ευρώπης, που δίνει ως ζώνη 13 εισιτήρια και μέχρι στιγμής 12 ομάδες έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους.

Αυτή που εκκρεμεί δεν είναι άλλη από την αναμέτρηση της Ουκρανίας με τη Σκωτία, καθώς μαίνεται ο πόλεμος με τη Ρωσία στα εδάφη της πρώτης. Ακόμα και έτσι όμως, πέραν των δύο αυτών χωρών που παίζουν στον ημιτελικό, περιμένει ήδη στον τελικό μία εκ των δύο η Ουαλία, που πέρασε το εμπόδιο της Αυστρίας στον άλλον ημιτελικό. Η κατάσταση λόγω πολέμου δεν έχει ξεκαθαρίσει, όμως ό,τι και να γίνει το ένα εισιτήριο θα βγει στο «παράθυρο» του Ιουνίου.

Από εκεί και πέρα, το Περού, που βγήκε 5ο στη Νότια Αμερική, θα παίξει ένα μπαράζ με τον καλύτερο τρίτο της ζώνης της Ασίας, δηλαδή με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εξάλλου, το άλλο παιχνίδι μπαράζ είναι αυτό του 4ου της Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, που θα παίξει με τον πρωταθλητή Ωκεανίας, δηλαδή ή τα Νησιά Σολομώντα ή τη Νέα Ζηλανδία.

Τα γκρουπ δυναμικότητας και το καλεντάρι

Η κλήρωση, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, θα γίνει την 1η Απριλίου, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή. Οι 29 ομάδες θα μπουν στην κληρωτίδα, ενώ τα γκρουπ δυναμικότητας είναι με βάση τη βαθμολογία των ομάδων στην κατάταξη της FIFA. Εξαιρείται το Κατάρ, που είναι η διοργανώτρια χώρα και θα τοποθετηθεί όπως γίνεται πάντα στο πρώτο γκρουπ.

1ο γκρουπ
Κατάρ
Βέλγιο
Βραζιλία
Γαλλία
Αργεντινή
Αγγλία
Ισπανία
Πορτογαλία

2ο γκρουπ
Δανία
Ολλανδία
Γερμανία
Μεξικό*
ΗΠΑ*
Ελβετία
Κροατία
Ουρουγουάη

*αν προκριθούν απευθείας

3ο γκρουπ
Σενεγάλη
Ιράν
Ιαπωνία
Μαρόκο
Σερβία
Πολωνία
Νότια Κορέα
Καναδάς ή Τυνησία (όποια εκ των δύο είναι σε καλύτερη θέση στο ranking την 31η Μαρτίου)

4ο γκρουπ
Καναδάς ή Τυνησία
Σαουδική Αραβία
Ισημερινός
Γκάνα
Καμερούν
Περού ή Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ο νικητής του μπαράζ Ωκεανία (Νέα Ζηλανδία ή Νησιά Σολομώντα) – Βόρεια Αμερική
Σκωτία ή Ουκρανία ή Ουαλία

Οι ημερομηνίες
Φάση ομίλων: 21 Νομεβρίου-2 Δεκεμβρίου
Φάση των «16»: 3-6 Δεκεμβρίου
Προημιτελικοί: 9-10 Δεκεμβρίου
Ημιτελικοί: 13-14 Δεκεμβρίου
Μικρός τελικός: 17 Δεκεμβρίου
Τελικός: 18 Δεκεμβρίου