Μείωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1%  και ταυτόχρονη άνοδος του πληθωρισμού κατά 1% είναι η βασική πρόβλεψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μίλησε στο OT FORUM.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το παραπάνω είναι το βασικό σενάριο της κεντρικής τράπεζας για την ελληνική οικονομία, υπό την προϋπόθεση ότι θα σταματήσοουν σύντομα οι εχροπραξίες στην Ουκρανία.

Τα 3 σενάρια

«Εξαρτάται από το πόσο θα διαρκέσει η σύρραξη στην Ουκρανία», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «σήμερα οι αγορές είναι πιο αισιόδοξες και προεξοφλούν ότι  θα βγει κάτι θετικό από τις ειρηνευτικές συνομιλίες», ενώ πρόσθεσε «Όσο θα διαρκέσει η κρίση, θα είμαστε σε επιφυλακή. Έχουμε 3 σενάρια για το πώς θα επηρεαστεί η οικονομία»

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι ακόμη και στο δυσμενές σενάριο (να κρατήσει ο πόλεμος μέχρι το καλοκαίρι) δεν προκύπτει ύφεση για την Ελλάδα.

Σε περίπτωση μεγαλύτερης διάρκειας του πολέμου, τότε η μείωση στο ΑΕΠ θα είναι από 2% και πάνω, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Καθησυχαστικός για τα «κόκκινα» δάνεια

Ερωτώμενος για το πώς επηρεάζει η παρούσα κρίση τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακριβή εικόνα καθότι ακόμη υπάρχει κρατική βοήθεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», εξαρτώντας και την προοπτική του συγκεκριμένου ζητήματος από τη διάρκεια του πολέμου. Πάντως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με το ενδεχόμενο ανόδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν την Ελλάδα «ιδίως αυτά που σχετίζονται με Ταμείο Ανάκαμψης».

Παράλληλα, σημείωσε ότι το παραπάνω αποτελεί «ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες για να αυξήσουν την πιστωτική τους επέκταση».

Μάλιστα, πρόσθεσε με νόημα ότι «μετά τη μετατόπιση δανείων από τις τράπεζες στους servicers» οι πρώτες διαθέτουν 100-102 δισ. εξυπηρετούμενα δάνεια και κατέληξε: «Είναι ζωτικό για αυτές να αυξήσουν τον δανεισμό».

Ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι από τις περίπου 800.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα οι 200.000 είναι σε θέση να λάβουν δάνεια.

«Οι υπόλοιπες είναι 1-2 ατόμων» και για να μπορέσουν να δανειστούν θα πρέπει «να έχουν διαφάνεια», αλλά και οι τράπεζες να φτιάξουν συγκεκριμένα προϊόντα από την πλυερά τους.

Φυσσάει άνεμος στασιμοπληθωρισμού

Από εκεί και πέρα, τόνισε ότι «Φυσσάει άνεμος στασιμοπληθωρισμού, υπάρχουν τάσεις. Περικόπτονται οι εφοδιαστυικές αλυσίδες. Αυξάνονται οι τιμές και πέφτει η παραγωγή.», συμπληρώνοντας ωστόσο πως δεν είναι βέβαιος εάν θα υπάρξει τελικά στασιμοπληθωρισμός

Ακόμη, τόνισε ότι οι «καμπύλες αποδόσεων ανεστράφησαν στις ΗΠΑ και κάποιοι κάνουν λόγο για ύφεση, κάτι το οποίο δεν “αγοράζω”, αλλά το κρατώ».

Δεν υπάρχει κίνδυνος για το ελληνικό χρέος

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρξει μεγάλος κίνδυνος αναφορικά με το υψηλό ελληνικό χρέος, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι το δημόσιο χρέος έχει αναχρηματοδοτηθεί πλήρως με πολύ χαμηλά επιτόκια, υπογραμμίζοντας ότι το μέσο επιτόκιο είναι 1,4% με 1,5%, χαμηλότερο ακόμα και από την Ιταλία ή την Πορτογαλία.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι μπορεί οριακά το 10ετές ομόλογο να  έχει επιτόκιο 2,7% με 2,8%, ωστόσο αυτό προσθέτει πολύ λίγο στο συνολικότερο χρέος.

Εξήγησε ότι όταν έχεις ένα μέσο αποτελεσματικό επιτόκιο γύρω στο 1,4% και ανάπτυξη περίπου στο 4%,το «φαινόμενο της χιονοστιβάδας»  -το οποίο υπήρχε όταν ήταν μεγάλο το χάσμα μεταξύ δανεισμού και ανάπτυξης – σήμερα λειτουργεί προς όφελός μας.

«Έχουμε μάθει το μάθημά μας» υπογράμμισε επίσης, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να έχουμε ανεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές.

«Εθνικός στόχος» η επενδυτική βαθμίδα

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «εθνικός στόχος» είναι η απόκτηση  επενδυτικής βαθμίδας το συντομότερο δυνατό: «Έφτασε ο χρόνος να αποκτήσουμε επενδυτική βαθμίδα το επόμενο έτος», είπε, προσθέτοντας ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι ανεξαρτησία:

«Σήμερα ζητάμε διαρκώς εξαιρέσεις από την ΕΚΤ, τις οποίες μας τις δίνει» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι μας έβαλε κάτω  από την ομπρέλα της παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε επενδυτική βαθμίδα και «μας είπε ότι μέχρι το 2024 θα αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα κι έτσι θα μπορούν οι τράπεζες να τα χρησιμοποιούν για να παίρνουν δάνεια.

Τόνισε επίσης, ότι όταν μπούμε στην επενδυτική βαθμίδα επενδυτές που σήμερα έχουν περιορισμούς λόγω αυτού του γεγονότος, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία, θα έρθουν στη χώρα μας, θα τονωθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις, θα έρθει μεγάλη ροή επενδύσεων και θα ωφεληθούν τόσο το δημόσιο όσο και επιχειρήσεις.