Οι Σοβιετικοί ήταν οι πρώτοι που έδωσαν ενεργό ρόλο στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου. Τις χρησιμοποίησαν σε θέσεις κλειδιά που μέχρι τότε ήταν καθαρά για άνδρες και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες ξεχώρισαν. Συνολικά σχεδόν ένα εκατομμύριο γυναίκες πολέμησαν εναντίον των ναζί.

Οι Σοβιετικές λοιπόν έγιναν sniper, έγιναν πιλότοι, έγιναν οδηγοί τανκς και πάντα μα πάντα έκαναν τους αντιπάλους να πληρώσουν βαρύ τίμημα. Ειδικά όσες έγιναν sniper το όνομα τους γράφτηκε με χρυσά γράμματα στο πάνθεο των ηρώων.

Όπως η Μπελούσοβα με 80 επιβεβαιωμένους θανάτους, η Βινογκράτοβα με 83, η Μαρενκίνα με 70, η Μπελομπρόβα με 70, η Λομπκόφσκι με 89, η Αρταμοόροβα με 89 και πολλές άλλες.

Η παράδοση στους ελεύθερους σκοπευτές πέρασε και στη Ρωσία, όπου και εκεί αρκετές γυναίκες είναι ενεργά μέλη του στρατού. Ακόμη και στην εισβολή στην Ουκρανία χρησιμοποιήθηκαν γυναίκες ελεύθεροι σκοπευτές.

Μπαγκίρα

Η Ιρίνα Σταρίκοβα 41 ετών, έγινε μέσα σε έναν μήνα ο φόβος και ο τρόμος των Ουκρανών. Ήταν ελεύθερη σκοπευτής. Γινόταν ένα με το περιβάλλον και με μάτι αλφάδι και ήρεμη αναπνοή χτυπούσε σαν φάντασμα και σκορπούσε τον θάνατο.

Από την έναρξη της εισβολής είχε πετύχει 40 επιβεβαιωμένους στόχους. Δηλαδή 40 εχθροί της είχαν βρει τον θάνατο χωρίς να γνωρίζουν τι τους χτύπησε. Οι Ουκρανοί έμαθαν για τη δράση της και σχεδόν την επικήρυξαν.

Την περικύκλωσαν καθώς ήταν μέσα σε κάποια χαλάσματα του Ντονμπάς και όταν την ξεχώρισαν από το καμουφλάζ της, την έπιασαν αιχμάλωτη. Είχε τραυματιστεί και οι ρώσοι σύντροφοι της την παράτησαν, αφού νόμιζαν ότι δεν της έμενε ζωή.

Η Ιρίνα είναι Σέρβα. Το πραγματικό της όνομα είναι Ντανιέλα Λάζοβιτς. Όταν ήταν έφηβη ήταν αθλήτρια, έπαιζε χάντμπολ, ενώ αργότερα το μυαλό της γύρισε και πήγε και έγινε μοναχή. Στο ενδιάμεσο καταδικάστηκε για εμπόριο ναρκωτικών.

Έφυγε από την χώρα της όταν γνώρισε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον Λευκορώσο αξιωματικό Αλεξαντάρ Όγκρενιτς. Ο Όγκρενιτς πολέμάει με τους Ρώσους αυτονομιστές στις περιοχές του Ντονμπάς. Η Ιρίνα όχι μόνο τον ακολούθησε αλλά εντάχτηκε και αυτή στον στρατό. Έγινε ελεύθερη σκοπευτής.

Εντάχτηκε στον 11η Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων του Ρωσικού στρατού και πολεμούσε γύρω από τις περιοχές του Ντονμπάς και του Ντόνετσκ. Μάλιστα κάποια στιγμή την φώναξαν στο Κρεμλίνο και την τίμησαν με τον Σταυρό του Γεωργίου για την δράση της.