Έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έλαβε η δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου Covid-19 της Pfizer για άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, αν και οι επιστήμονες παραμένουν διχασμένοι για το κατά πόσο ο νέος γύρος εμβολιασμού είναι απαραίτητος για τον γενικό πληθυσμό.

Η δεύτερη αναμνηστική δόση της Pfizer εγκρίθηκε επίσης για άτομα 12 ετών και άνω με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η δεύτερη αναμνηστική δόση, η τέταρτη ένεση αν συμπεριληφθεί ο αρχικός εμβολιασμός για τον κορωνοϊό, θα χορηγείται τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Pfizer και η γερμανική BioNTech με την οποία συνεργάζεται για το εμβόλιο mRNA είχαν αρχικά ζητήσει από την FDA να εγκρίνει τη δεύτερη αναμνηστική δόση για άτομα 65 ετών και άνω. Οι εταιρείες δεν διευκρίνισαν γιατί το ηλικιακό εύρος διευρύνθηκε.

Στην αρχική τους αίτηση οι Pfizer/BioNteck επικαλούνταν δεδομένα από το Ισραήλ, όπου η τέταρτη δόση έχει λάβει έγκριση για πολλά άτομα άνω των 18.

Μεταξύ των ειδικών πάντως υπάρχει διχογνωμία για το ένα οι νέοι, υγιείς άνθρωποι θα ωφελούνταν από μια τέταρτη δόση όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου νοσηλείας και θανάτου, ο οποίος θεωρείται χαμηλός μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Πρόσφατη μελέτη σε εργαζομένους του ισραηλινού συστήματος Υγείας έδειχνε ότι το πρόσθετο όφελος είναι μικρό στους νέους.

«Αν και η Έκτακτη Αδειοδότηση [της τέταρτης δόσης] θα βοηθήσει να καλυφθεί μια τρέχουσα ανάγκη για ορισμένος ανθρώπους, εργαζόμαστε εντατικά για την ανάπτυξη επικαιροποιημένου εμβολίου που θα προστατεύει ότι μόνο από τα σημερινά στελέχη του κοροναϊού αλλά και θα προσφέρει απόκριση διαρκείας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά.