Η Μόσχα κατηγόρησε την Τρίτη την Ουάσιγκτον για επιθετική ηλεκτρονική εκστρατεία με εκατοντάδες χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις κάθε μέρα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στόχος των κυβερνοεπιθέσεων ήταν μέσα ενημέρωσης, ζωτικής σημασίας υποδομές και «συστήματα υποστήριξης ζωής», υποστηρίζοντας ότι η άνευ προηγουμένου κλίμακα των επιθέσεων υποδηλώνει ότι υπεύθυνες είναι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθώς και χάκερ που ενεργούν για λογαριασμό Δυτικών που στηρίζουν το Κίεβο.

«Οι πηγές των κυβερνοεπιθέσεων θα εντοπιστούν και οι δράστες αναπόφευκτα θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους σύμφωνα με το νόμο» δήλωσε το υπουργείο.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC News ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι στη διάθεση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είχε τεθεί η δυνατότητα κυβερνοεπιθέσεων στο ρωσικό Διαδίκτυο, τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και τους σιδηροδρόμους. Ο Λευκός Οίκος όμως χαρακτήρισε το δημοσίευμα «εκτός πραγματικότητας».

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε αργότερα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σχεδιάζει κυβερνοεπίθεση εναντίον των ΗΠΑ, κάτι που διέψευσε το Κρεμλίνο.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η ουκρανική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι δημιουργεί κυβερνοστρατό εθελοντών, έχει εξαπολύσει μια «επιθετική κυβερνοεπίθεση».

Κυβερνοεπιθέσεις έχουν αναφέρει μεταξύ άλλων το τμήμα κυβερνοασφάλειας της ρωσικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Rostelecom και το υπουργείο Ψηφιοποίησης της Ρωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters