Παράθυρο για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη δεύτερη κάλπη της απλής αναλογικής.

Μιλώντας στο 1ο Συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε κάθετος λέγοντας πως δεν θα αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο, τονίζοντας ότι στόχος είναι η σταθερότητα και όχι επί τούτου η αυτοδυναμία.

«Δεν θα αλλάξω ξανά τον εκλογικό νόμο»

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αυτά  δεν είναι σοβαρά πράγματα. Έχω μάθει να πορεύομαι με κανόνες, τον αλλάξαμε γιατί πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και αυτό θα αποδειχτεί» είπε, χαρακτηρίζοντας πολύ δύσκολες και βιώσιμες τις συμμαχίες σε αυτό το σχήμα.

Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, θα το διεκδικήσουμε, όπως είπε, κάνοντας λόγο για μικρή αστάθεια 2-2,5 περίπου μηνών και ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση την οποία κατέστησε υπεύθυνη που άλλαξε το νόμο.

«Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία. Στόχος είναι να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, οι οποίες θα είναι μαζί μας τα επόμενα χρόνια» επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο λαός θα μας υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή περισσότερα. «Όταν ολοκληρωθεί η 4ετία, θα προβάλλουμε το έργο μας το οποίο θα αξιολογηθεί μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώσαμε» είπε, τοποθετώντας τις εκλογές στο τέλος της άνοιξης του 23′.