Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο 10 Συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου.

Σε μια συζήτηση που έβγαλε πολλές ειδήσεις τόσο σε οικονομικό όσο και πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις μεγάλες και πάγιες διαφορές που έχουν οι δύο χώρες, σημειώνοντας εμφατικά πως «μάς χωρίζει (σ.σ. με την Τουρκία) ένα ζήτημα που δεν έχει επιλυθεί εδώ και 40 χρόνια».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε προ ημερών με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εστιάσουν στη θετική ατζέντα.

«Έχουμε τη δυνατότητα να μάθουμε να ζούμε με τις μεγάλες μας διαφορές, έστω και αν δεν μπορούμε από τη μια στιγμή στην άλλη να τις επιλύσουμε» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη Μαριούπολη και την κοινή επιχείρηση που οργανώνεται από κοινού με την Τουρκία και τη Γαλλία.

«Είμαστε γείτονες, πάντα εδώ θα είμαστε, ξέρουμε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα συζητά μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Το παράθυρο του διαλόγου είναι ανοιχτό όσο η πόρτα των προκλήσεων παραμένει κλειστή» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε αναλυτικά όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης