Σε περαιτέρω πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, μετά τη χθεσινή βουτιά κατά περίπου 7%, συνέβαλε η είδηση ότι η Ρωσία φέρεται διατεθειμένη να «μειώσει δραστικά τη στρατιωτική δραστηριότητα» σε δύο μέτωπα – Κίεβο και Τσερνίχιβ,  αλλά και με φόντο τα νέα lockdown στην Κίνα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού που έπληξαν τη ζήτηση καυσίμων.

Έτσι, το αμερικανικό WTI έπεσε 6,4% στα 99,25 δολάρια το βαρέλι και το Μπρεντ 5,4% στα 106,43 δολάρια το βαρέλι.

Συνάντηση στην Τουρκία

Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συναντήθηκαν στην Τουρκία για τις πρώτες εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις μετά από σχεδόν τρεις εβδομάδες. Ο κορυφαίος Ρώσος διαπραγματευτής χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές».

Η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας στις συνομιλίες, που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις, δήλωσαν ουκρανοί διαπραγματευτές.

Σε πίεση οι τιμές

«Οι τιμές του πετρελαίου υπόκεινται και πάλι σε πίεση υπό τις προσδοκίες για ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χαλάρωση των κυρώσεων…» σχολίασε ο αναλυτής Ηiroyuki Kikukawa, γενικός διευθυντής έρευνας στη Nissan Securities.

Οι τιμές δέχθηκαν επίσης πίεση μετά τα νέα lockdown στη Σαγκάη –η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της κατανάλωσης πετρελαίου της Κίνας- για τον περιορισμό των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού έπληξαν τη ζήτηση καυσίμων στην Κίνα.