Μία πρωτότυπη πρόταση περί της ανάγκης για ενιαίο ευρωπαϊκό σχέδιο πράσινης μετάβασης, διατύπωσε για πρώτη φορά, ο γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του OT FORUM.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός τέτοιου σχεδίου, ως αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση, το οποίο να περιλαμβάνει «ενιαίο πλάνο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», ένα επενδυτικό ταμείο, που θα μπορεί να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εκδίδοντας 500 δισ. ευρώ ομόλογα για κάθε έτος και συνολικά για 4 χρόνια.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει απλώς να πει ότι θα τα στηρίξει, κάνοντας αγορές. Με αυτόν τον τρόπο «σκας τις φούσκες, όπως αυτήν των ακινήτων», ανέφερε ο ίδιος

«Ο κόσμος σε απόγνωση» λόγω πληθωρισμού

Σε σχέση με τον υψηλό πληθωρισμό της χώρας, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως «Ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση», προβλέποντας ότι «τους 2 επόμενους μήνες θα έχουμε νέο κύμα πτωχεύσεων για μικρομεσαίους», για αν προσθέσει ότι «θα χειροτερέψουν πάρα πολύ τα πράγματα . Το 1/3 των επιχειρήσεων που λειτουργούν είναι νεκρές».

«Δε θέλω να καταστροφολογήσω», είπε χαρακτηριστικά, αλλά πρόκειται για έναν «ασσύμετρο πληθωρισμό», ο οποίος χτυπάει κάποιες εταιρείες περισσότερο σε σχέση με άλλες, σημειώνοντας πως ωφελημένες είναι όσες εταιρείες έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Όπως σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης η εκτίμηση του ΜέΡΑ25 είναι πως «ένα 15-20% των πολιτών βλέπουν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται», για να συμπληρώσει με νόημα ότι «ένα 80% βρίσκονται σε κρίση, που δεν έζησαν ούτε στα πιο βαριά μνημονιακά χρόνια».

Αισχροκέρδεια με τις πλάτες Μητσοτάκη

«Σκληρή κριτική» προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσωπικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό άσκησε ο κ. Βαρουφάκης σε σχέση με την αισχροκέρδεια στο ρεύμα και τον τρόπο που λειτουργεί η «ιδιωτική πλέον ξένη ΔΕΗ».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «αισχορκέρδεια με τις πλάτες της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Μάλιστα εξήγησε ότι τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες έχουν «αμύθητα κέρδη», τα οποία δεν φορολογούνται.

Ακόμη, ο Γιάνης Βαρουφάκης τάχθηκε υπέρ της απολιγνιτοποίησης, για να συμπληρώσει πως «καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να αφήνει ένα μονοπώλιο» να κερδίζει πάνω από τα όρια και η κοινωνία να αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ακόμη, έκανε λόγο και για hegde funds, τα οποία μετά τον πόλεμο, αγοράζουν πολύ μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τις κρατούν, με σκοπό να αυξηθούν και άλλο οι τιμές.

Επιπροσθέτως, άσκησε και σκληρή κριτική στους 4 ιδιώτες παρόχους ρεύματος που υπάρχουν στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ολιγοπώλιο.

Πώς θα πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή του μήνα με το μήνα, συμπληρώνοντας ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να είναι αυτοματοποιημένη και δε θα πρέπει να είναι απόφαση του όποιου πρωθυπουργού. Σε ερώτηση σχετικά με το αν αντέχει κάτι τέτοιο η οικονομία, αλλά και οι επιχειρήσεις, ο ίδιος απάντησε «Η οικονομία δε μπορεί να αντέξει τη μη αυτόματη αναπροσαρμογή». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρχει έλεγχος στην αγορά εργασίας, ώστε να εφαρμόζονται οι όποιες αποφάσεις, τονίζοντας παράλληλα πως είναι πολύ σημαντική και η άνοδος των επιδομάτων, ιδιαιτέρως σε αυτή τη συγκυρία. Έδωσε και ως παράδειγμα τα αναπηρικά επιδόματα, η μη σωστή απόδοση των οποίων θα είχε μεγαλύτερες συνέπειες για την οικονομία, πέραν του κοινωνικού αντίκτυπου

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ίδιος διατύπωσε τη θέση πως η Δύση θα πρέπει να τα βρει με τον Πούτιν. Παράλληλα, στηλίτευσε  την πολιτική Μπάιντεν, όπως και την αρχική άστοχη τοποθέτησή του περί αλλαγής καθεστώτος στην Ουκρανία, ενώ είπε πως «όποτε οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν αλλαγή καθεστώτος σε ξένη χώρα, όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν ή τη Λιβύη, τα αποτελ΄σματα ήταν τραγικά

Έκανε λόγο για ανάγκη συμφωνία, η οποία θα μας κάνει «να ζούμε με συνείδηση απέναντι από ουκρανικό λαό. Έχουμε ανθρώπους που πεθαίνουν». Για αυτό σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει καταύπαυση πυρός και απόσυρση σταρτευμάτων και κάλεσε τον αμερικάνο πρόεδρο να αποδείξει ότι είναι ηγέτης που θέτει και τα μέσα και τον στόχο. Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η πρότασή του για να «κοιμάμαι ήσυχα τα βράδια» είναι να υπάρξει «ειρήνευση και απόσυρση στρατευμάτων», με επιστροφή στην προ 24ης Φεβρουαρίου κατάσταση, με την Ουκρανία όμως να βρίσκεται σε καθεστώς ουδετερότητας.

Γιατί δε θα παρευρεθεί στην ομιλία Ζελένσκι

Αναφορικά με την επικείμενη παρουσία του Ουκρανού προέδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή στις 7 Απριλίου, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Το κόμμα μας τιμά τον Ζελένσκι και τον ουκρανικό λαό», διευκρινόζοντας ότι ο ίδιος δε θα παρευρεθεί. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε, στη Βουλή θα πρέπει να υπάρχει υποτυπώδης διάλογος. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι έστειλες επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Τσούλα, ζητώντας του να δοθεί η δυνατότητα στους πολιτικούς αρχηγούς να τοποθετηθούν, κατά την παρουσία Ζελένσκι, κάτι το οποίο δε θα γίνει, με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για συμβολικές τοποθετήσεις 60 δευτερολέπτων, καθότι ο χρόνος του κ. Ζελένσκι είναι πολύτιμος, καθότι η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο και συμπλήρωσε: «Θα θέλαμε να κρατήσουμε τα προσχήματα και να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας προς τον ουκρανικό λαό»