Ως απόρροια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού της χώρας, όπως ανήλικα παιδιά και οι μητέρες τους περιήλθαν στην κατάσταση του πρόσφυγα για να γλυτώσουν, και πάρα πολλοί από αυτούς είναι ήδη και στην χώρα μας, όπου τους υποδέχονται ομοεθνείς τους, και πολλοί Έλληνες που αποφάσισαν να βοηθήσουν όπως και όσο μπορούν.

Στο πλαίσιο αυτά, το Γραφείο του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη έχει ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό μίας δέσμης δράσεων του ΥΠΠΟΑ και των εποπτευόμενων φορέων του για τη στήριξη Ουκρανών καλλιτεχνών αλλά και της Ουκρανίας μέσω του πολιτισμού.

Πρώτο βήμα, η υποδοχή 35 παιδιών από το Ουκρανικό πολιτιστικό και μορφωτικό κέντρο «Μπερεγίνια» (πολλά από τα οποία είναι άρτι αφιχθέντα στην χώρα μας από την εμπόλεμη πατρίδα τους) στο ΕΜΣΤ στις 30/3 όπου θα απασχοληθούν και θα παρακολουθήσουν ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα σύγχρονης τέχνης του Μουσείου. Η επίσκεψη αυτή είναι απαρχή μιας σειρά περαιτέρω ενεργειών για παιδιά πρόσφυγες, και της πρόσβασης τους σε χώρους πολιτισμού στη χώρα μας.

Στις επιπλέον δράσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η διερεύνηση δημιουργίας πλατφόρμας/συμμετοχή σε υφιστάμενη πλατφόρμα/συγκέντρωση διαθέσιμων θέσεων εργασίας στον πολιτιστικό τομέα (ιδιωτικό και δημόσιο) για Ουκρανούς καλλιτέχνες που έχουν έρθει ως πρόσφυγες στην Ελλάδα
  • Η διερεύνηση του πλαισίου συνεργασίας με διεθνείς πλατφόρμες στήριξης Ουκρανών καλλιτεχνών
  • Ο σχεδιασμός προγράμματος προβολής Ουκρανικών φιλμ με τα έσοδα να πηγαίνουν για ανθρωπιστική βοήθεια
  • Ο σχεδιασμός προγράμματος προβολής των Ουκρανικών γραμμάτων
  • Η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω δράσεων των εποπτευόμενων φορέων πολιτισμού

Όλα αυτά πραγματοποιούνται στο πλαίσιο που έχει τεθεί από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και σε συνεργασία και με εποπτευόμενους φορείς αλλά και με την Ουκρανική κοινότητα στην Αθήνα.