Ενώ ο πόλεμος έχει εισέλθει στον δεύτερο μήνα, νέα χαραμάδα ελπίδας ανοίγει μετά την ανακοίνωση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχα και Κιέβου που θα διεξαχθούν στην Τουρκία από σήμερα έως και την Τετάρτη.

Ο νέος γύρος διπλωματικών επαφών, φέρνει και πάλι στο τραπέζι τις δύο πλευρές μετά από τις συνομιλίες που είχαν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα και οι οποίες δεν είχαν σημειώσει κάποια ουσιαστική πρόεδρο.

Οι πολεμικές επιχειρήσεις μαίνονται σε πολλά μέτωπα της Ουκρανίας, με τους ρώσους εισβολείς να συνεχίζουν να σφυροκοπούν μεγάλες πόλεις.

Οι εγγυήσεις που ζητά η Ουκρανία

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δόθηκε στη δημοσιότητα δόθηκε η πρώτη συνέντευξη του ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε ρώσους δημοσιογράφους, παρά την απαγόρευση της Μόσχας.

Η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη να συζητήσει να υιοθετήσει ένα καθεστώς ουδετερότητας, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, όμως θα έπρεπε αυτό να το εγγυηθούν τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτό το σημείο των διαπραγματεύσεων (…) βρίσκεται υπό συζήτηση, εξετάζεται εις βάθος», δήλωσε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ, που προβλήθηκε στο κανάλι της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.

Πυρά Ζελένσκι

Μιλώντας σε μια ομάδα Ρώσων δημοσιογράφων μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια συνέντευξη που διήρκησε 90 λεπτά και για την οποία οι ρωσικές αρχές είχαν από πριν προειδοποιήσει ρωσικά ΜΜΕ να αποφύγουν να τη μεταδώσουν, ο Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις στη ρωσική γλώσσα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η ρωσική εισβολή προκάλεσε την καταστροφή πόλεων με ρωσόφωνο πληθυσμό στην Ουκρανία και σημείωσε πως η καταστροφή είναι χειρότερη σε σύγκριση με τους ρωσικούς πολέμους στην Τσετσενία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία συζητά τη χρήση της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία, στις συνομιλίες με τη Ρωσία, όμως αρνήθηκε να συζητήσει άλλα ρωσικά αιτήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν μέρος της Μαριούπολης.

Ο ίδιος τους είπε ότι μπορούν να οπισθοχωρήσουν αν βρουν τρόπο να το κάνουν και να επιβιώσουν, αλλά τα στρατεύματα επιμένουν να παραμείνουν, μέχρι να μπορέσουν να φύγουν με τους νεκρούς και τους τραυματίες τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι ολόκληρα προάστια γύρω από το Κίεβο και πόλεις όπως η Volnovakha έχουν ισοπεδωθεί. «Όχι άλλα σπίτια. Όχι άλλοι δρόμοι. Δεν μπορούμε καν να δείξουμε αυτές τις εικόνες στους Ουκρανούς [είναι τόσο απαίσια]», είπε.

«Η εισβολή της Ρωσίας ήταν βάναυση πέρα από κάθε φαντασία», τόνισε.

«Εγγυήσεις ασφαλείας και ουδετερότητα, μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους μας. Είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε. Πρόκειται για το σημαντικότερο σημείο», σημείωσε ο Ζελένσκι.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα επιμείνει να γίνει σεβαστή η εθνική της κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι .

«Εγγυήσεις ασφαλείας»

Εν τω μεταξύ, ο ουκρανούς πρόεδρος σε νέο μήνυμά του το βράδυ, μίλησε για τις διαπραγματεύσεις βάζοντας τις δικές του «κόκκινες» γραμμές.

«Οι προτεραιότητές μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές: η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους κατά τη διάρκεια του βραδινού διαγγέλματός του.

«Είναι εκ των ων ουκ άνευ το να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας. Προφανώς, σκοπός μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας μας στη φυσιολογική ζωή το συντομότερο δυνατό».

Ναυτικός αποκλεισμός

Κατά τα λοιπά, σημειώνονται ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας συνεχίζει να επιβάλει από απόσταση αποκλεισμό των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, να την αποκόπτει από τη μεταφορά εμπορευμάτων που γίνεται θαλάσσια, σημείωσε χθες Κυριακή η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας.

Το ρωσικό ΠΝ συνεχίζει επίσης να εξαπολύει σποραδικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων σε όλη την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.

Ο ρωσικός στρατός μεταφέρει νέους πυραύλους για συστήματα Ισκαντέρ στη Λευκορωσία

Όπως έγινε γνωστό, ο ρωσικός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέες πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία και μεταφέρει πυραύλους σε εξέδρες εκτόξευσης στη Λευκορωσία, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, επικαλούμενο πληροφορίες που έλαβε.

Για συστήματα Ισκαντέρ

Οι πύραυλοι προορίζονται για συστήματα μονάδων Ισκαντέρ (φωτογραφία αρχείου από US Defense Watch, επάνω) που έχουν αναπτυχθεί κοντά στο Καλίνκαβιτσι, στη νοτιοανατολική Λευκορωσία, σύμφωνα με το επιτελείο.

Η πληροφορία που δημοσιοποίησε το ουκρανικό επιτελείο είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.