Μαίνεται για 33η μέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τους Ρώσους να σφυροκοπούν αρκετές πόλεις.

Την ίδια ώρα, ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στο γραφείο του εκπροσώπου του Προέδρου της Ουκρανίας στην Κριμαία, το οποίο βρίσκεται στη Χερσώνα.

Σύμφωνα με το NEXTA, οι στρατιώτες έσπασαν τις πόρτες του κτηρίου και αφαίρεσαν την ουκρανική σημαία.

Στο Τσερνόμπιλ

Στο μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να έχουν φύγει από πόλη Σλαβούτιτς την οποία καταλάβει και η οποία βρίσκεται δίπλα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, μετά από διαμαρτυρίες κατοίκων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο δήμαρχος Yuri Fomichev δήλωσε σε βίντεο που ανέβασε σήμερα Δευτέρα ότι τα στρατεύματα είχαν ολοκληρώσει «τη δουλειά που είχαν να κάνουν» και έφυγαν από την πόλη.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Σάββατο το Σλαβούτιτς και συνέλαβαν και τον δήμαρχο.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση εκατοντάδες ντόπιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους κυματίζοντας σημαίες και οι Ρώσοι απελευθέρωσαν τον δήμαρχο.

Στο Σλαβούτιτς μένουν αρκετοί από τους εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ.

Κόλαση στη Μαριούπολη

Την ίδια ώρα, οι Τσετσένοι αλωνίζουν στους δρόμους της Μαριούπολης. Η πόλη έχει παραδοθεί στο μένος των συμμάχων του Βλαντίμιρ Πούτιν, που λένε ότι κατέλαβαν το κυβερνείο.

Πυροβολούν αδιακρίτως μέσα στην ερειπωμένη πόλη. Για κάθε νεκρό άμαχο κατηγορούν τους υπερασπιστές της πόλης, για τους οποίους λένε ότι χρησιμοποιούν τους κατοίκους ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Αυτοί είναι όσοι δεν πρόλαβαν να φύγουν. Θα καθαρίσουμε την Ουκρανία από αυτά τα αποβράσματα. Όμως θα φροντίσουμε τις σορούς με ανθρωπισμό. Θα τις κηδεύσουμε. Εμείς δεν είμαστε τέρατα όπως εκείνοι. Και εσείς, διάβολοι, φυλαχτείτε. Ερχόμαστε πίσω σας κάθε μέρα σε κάθε συνοικία και θα σας φτάσουμε σύντομα. Το τάγμα «Αχμάτ» είναι δύναμη. Ο Θεός είναι μεγάλος», αναφέρουν.

Από τον μοναδικό διάδρομο προς το υπό ρωσική κατοχή Μπερντιάνσκ, άμαχοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την Μαριούπολη. Όμως τα αυτοκίνητα περνούν ανάμεσα από τις σφαίρες.

Οι ουκρανικές αρχές λένε πως ο μισός πληθυσμός έχει φύγει από την πόλη που πριν από τον πόλεμο είχε 500.000 κατοίκους.

Η Μαριούπολη, που μέχρι πρόσφατα έσφυζε από ζωή, πλέον έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο και μοιάζει με το ουκρανικό Χαλεπι, λέει ο δήμαρχος.

Πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας το βράδυ της Κυριακής.

Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Χώρος αποθήκευσης καυσίμων βρίσκεται στις φλόγες στο Λουζκ (βορειοδυτικά).

Οι σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν σε πρακτικά όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές», αναφερόμενη στον «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «τον αποκλεισμό πολιορκημένων πόλεων», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Κατά τον ίδιο, συνεχίζονται οι «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον ουκρανικών πόλεων ενώ η Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, ισοπεδώνεται.

Η Ρωσία «δεν έχει πια γλώσσα, ανθρωπιά, πολιτισμό», συνέχισε ο κ. Ποντόλιακ, «μόνο πυραύλους, βόμβες και σκοπό να σβήσει (την Ουκρανία) από το πρόσωπο της Γης».