Την απόλυτη πλειοψηφία, ποσοστό 43,5% (+13,9 από τις εκλογές του 2017) και 29 από τις 51 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου κερδίζει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στις κρατιδιακές εκλογές του Ζάαρλαντ, στη Γερμανία (στη φωτογραφία του Reuters/Wolfgang Rattay), επάνω, μέλος του CDU αντιδρά στο άκουσμα των αποτελεσμάτων).

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Εκλογική συντριβή υπέστησαν αντιθέτως, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), έπειτα από κυριαρχία 23 χρόνων, και η Αριστερά, η οποία μένει εκτός κοινοβουλίου.

Η υποψήφια του SPD Ανκε Ρέλινγκερ (επάνω, αριστερά, στη φωτογραφία του Reuters/Harald Tittel), πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» υπό το CDU και τον πρωθυπουργό Τομπίας Χαν, είναι η θριαμβεύτρια των χθεσινών εκλογών.

Θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του κρατιδίου. Παρότι δεν χρειάζεται κυβερνητικό εταίρο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το CDU, το οποίο συγκέντρωσε 28,5% (-12,2).

«Για μένα ο αποφασιστικός παράγοντας για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι η σταθερότητα», δήλωσε η κυρία Ρέλινγκερ.

Στην τοπική βουλή κερδίζει την είσοδό της η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 5,7% (-0,5), ενώ εκτός μένουν πιθανότατα οι Πράσινοι που συγκεντρώνουν ποσοστό 4,99% (+1) και υπολείπονται 23 ψήφων, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4,8% (+1,5), παρότι ενίσχυσαν τα ποσοστά τους.

Πλήρωσε την αποχώρηση Λαφοντέν

Η Αριστερά, με απώλειες 10,3 μονάδων, περιορίζεται στο 2,6%, «πληρώνοντας» το κόστος της αποχώρησης του πρώην επικεφαλής και ιδρυτή της, Οσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος πριν δέκα ημέρες ανακοίνωσε την απόφασή του, δηλώνοντας ότι το κόμμα που ίδρυσε ο ίδιος το 2005 «έχει παραιτηθεί από την αξίωση να παρουσιάσει αριστερή εναλλακτική στην πολιτική κοινωνικής ανασφάλειας και ανισότητας».

Το Ζάαρλαντ μπορεί να είναι κρατίδιο μόλις ενός εκατομμυρίου κατοίκων, ο θρίαμβος ωστόσο του SPD στις πρώτες από σειρά κρατιδιακών εκλογών του 2022, έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Τον Μάιο ακολουθούν οι εκλογές στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (το πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας), ενώ τον Οκτώβριο θα στηθούν κάλπες στην Κάτω Σαξονία.

Πηγή: ΑΠΕ