Ξεκινάει από σήμερα η επίσημη προεκλογική εκστρατεία για τη Γαλλική Προεδρία, με νέους κανόνες που θα ισχύσουν για τις επόμενες 13 ημέρες έως τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 10 Απριλίου.

Η βασική αλλαγή αφορά στο χρόνο που διαθέτουν στους υποψηφίους τα μέσα επικοινωνίας, ραδιοτηλεοπτικά και ψηφιακά. Μέχρι χθες έπρεπε να τηρήσουν την αρχή της δίκαιης κατανομής του χρόνου στα μέσα ενημέρωσης ανάλογα με το πολιτικό βάρος των υποψηφίων. Από σήμερα, όμως, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν αυστηρά την «αρχή της ισότητας» και για τους 12 υποψηφίους, μικρούς και μεγάλους, όχι μόνο στη διάρκεια χρόνου, αλλά και στις ζώνες των προγραμμάτων.

Οι κανόνες θα εφαρμόζονται και στους υποστηρικτές των υποψηφίων, υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής «Arcom», την οποία τα μίντια θα ενημερώνουν καθημερινά για τις μεταδόσεις τους. Τα κρατικά κανάλια δίνουν επίσης τη δυνατότητα δωρεάν μετάδοσης των διαφημιστικών σποτ των υποψηφίων, διάρκειας ενάμισυ λεπτού για τον πρώτο γύρο. Στο δεύτερο γύρο τα σποτ των δύο πρώτων που θα υπερισχύσουν, μπορούν να φθάσουν τα δυόμισι λεπτά.

Η χθεσινή Κυριακή ήταν η τελευταία μέρα «ελεύθερης προβολής» με μεγάλες συγκεντρώσεις των υποψηφίων. Δύο περιστατικά πάντως άφησαν έντονη την αίσθηση ανόδου της βίας. Στη Γουαδελούπη η Μαρίν Λεπέν δέχθηκε επίθεση ακτιβιστών-εθνικιστών κατά τη διάρκεια ηχογράφησης συνέντευξης για το τρίτο γαλλικό κανάλι. Ο Πρόεδρος Μακρόν καταδίκασε το γεγονός δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν θα πρέπει ποτέ να συνηθίσουμε τη βία στην πολιτική ζωή από όπου κι αν προέρχεται».

Ο Μακρόν προηγείται

Στο Παρίσι, σε μεγάλη συγκέντρωση που είχε στο Τροκαντερό, ο λαϊκιστής Ερίκ Ζεμούρ άφησε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, το πλήθος να αναφωνεί «Μακρόν Εγκληματία». Στα πολλαπλά αρνητικά σχόλια για το ό,τι δεν ζήτησε από τους οπαδούς του να σιωπήσουν, ο ίδιος δικαιολόγησε ότι «δεν τους άκουσε».

Για την ώρα πάντως στις δημοσκοπήσεις, ο Ερίκ Ζεμούρ έχει καθηλωθεί στο 11,5%, ( Ipsos-Sopra Steria), σε αντίθεση με την ανοδική δυναμική του Ζαν Λυκ Μελανσόν που τον ξεπέρασε παίρνοντας την τρίτη θέση φθάνοντας το 14% και καλλιεργώντας ελπίδες για τον δεύτερο γύρο.

Τις δύο πρώτες θέσεις κρατούν σταθερά από την αρχή της εκστρατείας, η Μαρίν Λεπέν με ένα ποσοστό που κυμαίνεται γύρω στο 18% και ο Εμμανουέλ Μακρόν με 28%.

Οι σοσιαλιστές με τη δήμαρχο των Παρισίων Αν Ινταλγκό παραμένουν καθηλωμένοι μεταξύ 2-3%, οι δε Οικολόγοι με τον Γιανίκ Ζαντό γύρω στο 5 %.

Η μεγάλη άγνωστη και για αυτές τις εκλογές, παραμένει η αποχή, η οποία θα μπορούσε να φθάσει στο ρεκόρ 30%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Πηγή: Deutsche Welle / Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι