Για την πορεία της πανδημίας και τα εμβόλια, μίλησε σήμερα Δευτέρα ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην περίπτωση του Χονγκ Κόγνκ, όπου η μετάλλαξη όμικρον 2 έχει προκαλέσει πολλούς θανάτους, κυρίως σε ηλικιωμένους.

«Στο Χονγκ Κόγνκ υπάρχει ένα τεράστιο κύμα έξαρσης από όμικρον 2. Η μετάλλαξη αυτή, χτύπησε κυρίως τους ηλικιωμένους, καθώς οι περισσότεροι δεν ήταν εμβολιασμένοι οι περισσότεροι. Τα εμβόλια σώζουν», ανέφερε αρχικά.

«Υπάρχει περίπτωση από τον επόμενο χρόνο θα έχουμε επιδημία και γρίπης και κοροναϊού, θα είναι στατιστικά πιο εύκολα να πιάσει και τα δύο. Όπως έχουμε τις παραλλαγές του κοροναϊού, έτσι έχουμε και διαφορετικούς τύπους γρίπης. Υπάρχουν στο εμβόλιο της γρίπης, 4 τύποι γρίπης και οι επιστήμονες κάθε φορά βάζουν ένα νέο τύπο. Έτσι όπως θα εξελιχθεί και ανάλογα με τις συνθήκες που θα έχουμε, θα εξαρτηθεί εάν θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης αλλά και το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κοροναϊού», πρόσθεσε.

Λάθος η κατάργηση του πιστοποιητικού

Για την άρση των μέτρων του κοροναϊού και την ενδεχόμενη κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Παυλάκης δήλωσε πως, «είναι λάθη που πληρώθηκαν στο παρελθόν και θα πληρωθούν ξανά εάν χαλαρώσουν πάρα πολύ όλοι και όλα. Οι μόνες χώρες που κρατούν αντίσταση είναι η Ταϊβάν και η Κίνα, ου δεν έχουν ανοίξει όλα λόγω του φόβου νέας έξαρσης που υπολογίζεται ότι μπορεί να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι. Σε αυτές τις χώρες δεν έχουν εμβόλια mRNA και δεν είναι προστατευμένοι τόσο, ώστε να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες».

«Με την όμικρον 2 όλοι είναι υποψήφιοι να μολυνθούν. Θα πρέπει να κρατιούνται τα μηχανικά μέτρα, δηλαδή οι μάσκες, οι αποστάσεις και ο εξαερισμός του χώρου. Τα κρούσματα είναι απαράδεκτα ψηλά, δυστυχώς εάν συνεχιστεί η κατάσταση, οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί τριπλά δεν αποκλείεται να νοσήσουν».