Το πρωί της Δευτέρας, στις 9.30, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα περάσει την πόρτα του γραφείου του Αντόνιο Κόστα, του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας και επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος της χώρας.

Είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχει σε ευρωπαϊκό έδαφος με την ιδιότητα του προέδρου του ΠαΣοΚ και είναι ο πρώτος αρχηγός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που συναντά τον κ. Κόστα λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία για τη νέα κυβερνητική του θητεία. Στο επιτελείο του, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση αυτή καθώς, όπως λέγεται, «έχει πολλαπλά μηνύματα και πολιτικούς συμβολισμούς».

Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι με την συνάντηση αυτή ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ «δεν στοχεύει μόνο να καταδείξει ποιος εκπροσωπεί τη φωνή της σοασιαλδημοκρατίας». Όμως, αναμφίβολα, το κυρίαρχο μήνυμα, αφορά τον Αλέξη Τσίπρα και την αλλαγή των δεδομένων στο ευρωπαϊκό γήπεδο και ειδικά στο γήπεδο των ευρωπαίων σοσιαλιστών. Όχι, δεν τίθεται ζήτημα για το αν ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να προσκαλείται ως παρατηρητής στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αλλά τίποτα δεν είναι όπως την προηγούμενη περίοδο κατά την οποία η προνομιακή αντιμετώπιση που είχε ο κ. Τσίπρας από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές προκαλούσε ένα μάλλον δικαιολογημένο εκνευρισμό στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα «οι ευρωπαίοι σύντροφοι» όχι μόνο δεν έδιναν και πολύ μεγάλη σημασία στα όσα, επισημαινόταν από την Φώφη Γεννηματά, μεταξύ άλλων, για τη συνεργασία του κ. Τσίπρα με ένα κόμμα της ακροδεξιάς, έτσι χαρακτήριζε τους ΑΝΕΛ η αδικοχαμένη πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αλλά κάθε φορά που ένας αξιωματούχος των ευρωπαίων σοσιαλιστών επισκεπτόταν στην Ελλάδα της έθετε το θέμα της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνη αρνιόταν πεισματικά και ανυποχώρητα, η σχέση της με τον κ. Τσίπρα στις προσυνόδους των ευρωπαίων σοσιαλιστών εξαντλούνταν σε ένα τυπικό χαιρετισμό.

Αλλαγή σκηνικού

Το σκηνικό φαίνεται να έχει αλλάξει για τα καλά. Και αυτό οφείλεται όχι μόνο στο ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι γνωστό και οικείο πρόσωπο από τη θητεία του στην Ευρωβουλή αλλά και στη ψυχρή γλώσσα των αριθμών. Τις δημοσκοπήσεις δεν τις διαβάζουν μόνο στην Αθήνα. Και όσο λένε ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει μια δυναμική ανόδου που θα του επιτρέψει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό, τόσο η δυνατότητα κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα θα περιορίζεται. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι έχει φύγει από το τραπέζι το ζήτημα της προσέγγισης των δύο κομμάτων. Απλά, οι όροι θα είναι διαφορετικοί.

Φυσικά ο κ. Ανδρουλάκης δεν επισκέπτεται τον κ. Κόστα για χατίρι του κ. Τσίπρα. Η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης του αρχηγικού του προφίλ αλλά και της ανάδειξης, όπως αναφέρουν οι στενοί του συνεργάτες, «της προγραμματικής πρότασης που ήδη ξεδιπλώνει το ΠΑΣΟΚ για την οικονομία, την ενεργειακή κρίση, την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και το πρόγραμμα της κοινωνικής στέγης». Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής αλλά και αμέσως μετά ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόταν στο πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η πορτογαλική κυβέρνηση, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την κατασκευή 26.000 κατοικιών για ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια από νέα ζευγάρια, ώστε να αντιμετωπιστεί το συνεχώς αυξανόμενο κόστος στέγασης.

Η ατζέντα

Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κοινή ευρωπαϊκής αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αλλά και τη νέα στρατηγική για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας που θα πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Ανδρουλάκης η αντιπροσωπεία του κόμματος θα συναντηθούν επίσης με υψηλόβαθμα στελέχη στο σοσιαλιστικό κόμμα της Πορτογαλίας και Υπουργούς, όπως η Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, Jamila Madeira, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Διεθνή Οικονομική Διπλωματία Eurico Brilhante Dias, o Υπουργός Σχεδιασμού Nelson de Sousa, αρμόδιος για την στρατηγική οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους σύγκλισης και συνοχής, ο Υπουργός Οικονομίας και Ψηφιακής Μετάβασης Pedro Siza Vieira και ο Υπουργός Υποδομών και Κατοικιών Pedro Nuno Santos.