«Πράσινο φως» για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα άναψε ο ESM.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM και του ΕFSF άναψαν έδωσαν την έγκρισή τους. .

«Η πρόωρη πλήρης αποπληρωμή των εκκρεμών δανείων του ΔΝΤ καθώς και η αποποληρωμή μέρους των δανείων GLF (διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου) στέλνει ένα θετικό σήμα στις αγορές για τη θέση χρηματοδότησης της Ελλάδας. Επιπλέον θα έχει θετικό αντίκτυπο στο προφίλ του ελληνικού δημοσίου χρέους και θα παράξει κάποια εξοικονόμηση για τον προϋπολογισμό.

Πρόκειται για εξελίξεις καλοδεχούμενες για τον ESΜ και τον EFSF, που κρατούν στα χέρια τους περίπου το ήμισυ του δημοσίου χρέους της Ελλάδας. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την Ελλάδα για να στηρίξουμε τις προσπάθειές της για ενίσχυση της μακροπρόθεσμης προοπτικής ανάπτυξης, που είναι κλειδί για τη βιωσιμότητα του χρέους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η έγκριση δόθηκε ύστερα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ύψους 1,86 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει νωρίτερα δάνεια GLF ύψους 2,65 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μέρος των δανείων του πρώτου μνημονίου με 14 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, συνολικής αξίας αξίας 52,9 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτή, την τρίτη, προεξόφληση του ΔΝΤ, η Ελλάδα αποπληρώνει – δύο χρόνια πριν από τη λήξη της – το σύνολο της οφειλής της προς το Ταμείο, συνολικού ύψους 8,2 δισ. ευρώ.