Ήταν δεδομένο εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο επίσημο έγινε μόλις πριν από λίγες ημέρες. Η Euroleague αποφάσισε τελικά να «πετάξει» εκτός διοργάνωσης τις ομάδες της Ρωσίας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μια απόφαση που άνοιξε και τον… δρόμο για άλλες ομάδες να μπουν στα πλέι οφ, οι οποίες πριν αποχωρήσουν οι ρωσικοί σύλλογοι δεν είχαν καμία ελπίδα. Μια από τις ομάδες που διατηρούν μαθηματικές ελπίδες για την οχτάδα είναι ο Ερυθρός Αστέρας, ο οποίος ουσιαστικά ευνοήθηκε από την απόφαση της Euroleague.

Κι όμως, ο πρόεδρος των Σέρβων, Νεμπόισα Τσόβιτς, ξεκαθάρισε πως δεν είναι υπέρ της απόφασης. Ο πρόεδρος του Ερυθρού Αστέρα χαρακτήρισε άσχημη την απόφαση, ενώ μίλησε και για τις ρήτρες που έχει με τη λίγκα η ΤΣΣΚΑ Μόσχας η οποία είναι μέτοχος στη διοργάνωση, αφήνοντας παράλληλα και τα πάντα ανοιχτά για τη συμμετοχή της στο τουρνουά της επόμενης χρονιάς.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

«Μετά από την απόφαση για την αποβολή των ρωσικών ομάδων, βιώνουμε μια πραγματικά περίπλοκη κατάσταση… Σίγουρα ουδείς περίμενε τον πόλεμο. Σαν επακόλουθο, οι ρωσικές ομάδες δεν θα συνεχίσουν στην EuroLeague. Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα άλλη λύση. Τουλάχιστον να δώσουν τη δυνατότητα στις ρωσικές ομάδες να παίξουν σε ουδέτερες έδρες, στο Βελιγράδι ή αλλού. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αποφασίστηκε η αποβολή τους και για μένα, έναν άνθρωπο που βρίσκεται στα σπορ τα τελευταία 50 χρόνια, είναι κάτι άσχημο να «διαγράφεις» ομάδες και παίκτες».

Και πρόσθεσε: «Τα Media και ο κόσμος κάνουν εικασίες. Ότι, δηλαδή ο Ερυθρός Αστέρας μπορεί να προκριθεί στα προημιτελικά, ότι έχει πιθανότητες… Δεν τα χρειαζόμαστε όλα αυτά! Αν αξίζαμε θέση στα playoffs, θα έπρεπε να την πάρουμε με τα αποτελέσματά μας. Δεν ήμασταν σε θέση να ψηφίσουμε για την αποβολή των Ρώσων. Τα 11 κλαμπ πήραν αυτή την απόφαση. Δεν έχω ιδέα πως θα είναι η EuroLeague την επόμενη χρονιά. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν έχει ηρεμήσει…

Η προοπτική της EuroLeague και του EuroCup δεν έχει ξεκαθαρίσει… Δεν μπορώ να προβλέψω… Λυπάμαι που πήραν αυτή την απόφαση. Τώρα θα δούμε τι θα συμβεί. Εξάλλου, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι μέτοχος στη λίγκα. Δεν ξέρω ποιες είναι οι συμβάσεις, αλλά υπάρχουν νόμιμες ρήτρες που μπορούν να ερμηνευτούν όταν πέσουν στα χέρια ενός δικηγόρου! Όχι μόνο για την επόμενη σεζόν. Δεν γνωρίζω πως θα συμπεριφερθούν οι σύλλογοι από τη Ρωσία, έχοντας κατά νου ότι υπάρχουν σημαντικοί Ρώσοι χορηγοί εντός EuroLeague».