Σταδιακά θα γίνει η κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, με τα μέτρα πιθανώς να τεθούν σε ισχύ ακόμη και στις αρχές Μαΐου.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει ένα νέο πακέτο χαλάρωσης αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη σχετικά με τις μάσκες, τη χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και τα υποχρεωτικά rapid και PCR τεστ.

Σχετικά με την κατάργηση της μάσκας, όπως είχε γράψει το in.gr, αυτή θα αφορά τους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, ωστόσο στόχος είναι να διατηρηθεί σε κάποιους χώρους «αυξημένου κινδύνου».

Αυτό θα κριθεί από τις αποφάσεις της Επιτροπής, ωστόσο η κυβέρνηση προτείνει να ακολουθηθεί το μέτρο της Γαλλίας, όπου η ευρωπαϊκή χώρα διατήρησε τις μάσκες της στα μέσα μαζικής μεταφοράς και φυσικά στα νοσοκομεία.

Σταδιακό το πέταγμα της μάσκας

Πάντως το μέτρο δεν αποκλείεται να αρθεί σταδιακά, καθώς η πλειοψηφία της Επιτροπής Εμπειρογνώμονων δεν θέλει να πεταχτούν αμέσως οι μάσκες σε κάθε χώρο.

Για τον λόγο αυτό θα εξεταστεί η διατήρηση της μάσκας τόσο από τους εργαζομένους στην εστίαση, οι οποίοι υπενθυμίζεται πως δεν ήταν υποχρεωτικό να εμβολιαστούν, όσο και η διατήρηση της μάσκας στα σούπερ μάρκετ.

Αποφάσεις περιμένουμε πάντως και για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ισχυρή πιθανότητα το πιστοποιητικό εμβολιασμού να μην καταργηθεί με μιας σε όλους τους χώρους, αλλά αρχικά στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και στα καταστήματα.

Η επικρατέστερη ημερομηνία για την ισχύ των παραπάνω είναι η 15η Απριλίου, όπου καταργείται και το πρόστιμο των ανεμβολίαστων 60αρηδων, ωστόσο δεν αποκλείεται να μεταφερθεί για αρχές Μαΐου λόγω της απότομης έξαρσης που έχουμε αυτή την περίοδο.

Λινού: «Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα καταργηθεί καθώς νοσούν και οι εμβολιασμένοι»

H καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού μίλησε χτες για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, σημειώνοντας πως έχει καταργηθεί η λειτουργικότητα του, καθώς νοσούν και οι εμβολιασμένοι.

Είναι ένα μέτρο που δεν αποδίδει λόγω της φύσης της νόσεως, παρ’ όλα αυτά ο εμβολιασμός παράμενει σημαντικός, τόνισε η ίδια στο Mega.

Στην ερώτηση γιατί θα καταργηθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών από τα μέσα Απριλίου, η καθηγήτρια απάντησε πως αποτελεί πολιτική απόφαση γιατί φάνηκε πως δεν πείστηκε με το μέτρο αυτό η εν λόγω ηλικιακή ομάδα, και πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος πειθούς.

«Εμένα αυτό που με ανησυχεί ως προς τον κοροναϊό είναι πως επιμένουν πολύ τα κρούσματα και πολλά από αυτά πλέον είναι συμπτωματικά, ενώ δεν ίσχυε αυτό στην αρχή», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Λινού.