Η προσαρμογή σχεδόν όλων των παραμέτρων του κυβερνητικού σχεδιασμού σε συνθήκες μιας ιδιότυπης πολεμικής οικονομίας, που επιτείνεται από τη δυστοκία λήψης αποφάσεων κοινής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναδεικνύεται σε μείζονα προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι ανατροπές που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την πρόσφατη, νέα και κατηγορηματική απόρριψη των εκλογικών σεναρίων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διαμορφώνουν ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον.

Δεδομένου ότι κυβερνητικές πηγές επιμένουν πλέον ότι ο πιθανότερος χρόνος εκλογών είναι η άνοιξη του 2023, ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του καλούνται να διαχειριστούν μια ιδιαιτέρως σύνθετη πραγματικότητα κατά το προσεχές 12μηνο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου διαβάζουν υπό αυτό το πρίσμα με νέο τρόπο τις δημοσκοπήσεις και επιχειρούν έναν ευρύ ανασχεδιασμό προτεραιοτήτων και παρεμβάσεων. «Ο κόσμος είναι θυμωμένος και προβληματισμένος και αυτό πρέπει να το διαχειριστούμε» αναφέρουν συνομιλητές του Πρωθυπουργού στον απόηχο και των πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Σε αυτές φανερώνεται μεταξύ άλλων ότι συντριπτικά ποσοστά πολιτών, που σε κάποιες μετρήσεις υπερβαίνουν το 90% (βλ. Marc/ANT1), αντιμετωπίζουν περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές δυσκολίες λόγω του κύματος ανατιμήσεων, οι οποίες είτε προκλήθηκαν είτε εντάθηκαν λόγω του πολέμου.

Σε αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για τη διαχείριση και αντιμετώπιση ενός διπλού, σοβαρού προβλήματος: Αφενός, την εξασφάλιση επάρκειας τροφίμων και πρώτων υλών και, αφετέρου, τον έλεγχο της ακρίβειας και την πάταξη της αισχροκέρδειας. Για τον σκοπό αυτόν έχει προγραμματιστεί για αύριο Δευτέρα έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί