Τα 63 δισεκατομμύρια δολάρια προσεγγίζει το κόστος των καταστροφών στις υποδομές της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Αυτό υποστήριξαν Ουκρανοί ειδικοί την Παρασκευή, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Από την αρχή του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, οι ζημιές στις ουκρανικές υποδομές ανέρχονται σε 62,88 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ καταστροφές ύψους 3,5 δισ. δολαρίων σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με έκθεση της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου.

Ερείπια

Οι ειδικοί υπολόγισαν ότι περισσότεροι από 8.000 δρόμοι, 260 γέφυρες, 4.431 κατοικίες, 92 εργοστάσια ή επιχειρήσεις, 378 εκπαιδευτικά ιδρύματα, 138 εγκαταστάσεις υγείας, δύο λιμάνια, οκτώ πολιτικά και 10 στρατιωτικά αεροδρόμια, καθώς και οκτώ σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένου ενός πυρηνικού εργοστασίου, έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί από τον ρωσικό στρατό.

Οι απώλειες

Τουλάχιστον 1.081 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη χώρα και άλλοι 1.707 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, που προειδοποιεί ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος.

Πρόσφυγες

Περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν επίσης καταφύγει σε γειτονικές χώρες, με πάνω από 6,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους εντός της χώρας, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Καταστροφές 100 δισ.»

Σημειώνεται ότι στις 10 Μαρτίου ο ανώτατος οικονομικός σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης, Όλεγκ Ουστένκο, είχε δηλώσει ότι το κόστος των καταστροφών από τη ρωσική εισβολή ανερχόταν τότε – κατά τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαπενθήμερου του πολέμου – σε 100 δισ. δολάρια.

«Πολύ προκαταρκτικές εκτιμήσεις που έχουμε κάνει… δείχνουν ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων που έχουμε ήδη χάσει, που έχουν καταστραφεί [από τη Ρωσία] ανέρχεται σχεδόν σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ», είχε δηλώσει σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το αμερικανικό κέντρο μελετών Peterson Institute for International Economics (PIEE).

«Περίπου το 50% των επιχειρήσεών μας δεν λειτουργούν πλέον και όσες λειτουργούν ακόμη δεν έχουν το 100% της δυναμικότητάς τους», είχε σημειώσει επίσης.