Το Μικολάιβ έχει μετατραπεί σε πόλη – φάντασμα. Ο απεσταλμένος του MEGA, Λεωνίδας Καπερναράκος, κατέγραψε εν μέσω βομβαρδισμών τις απόκοσμες εικόνες μιας απόλυτα κατεστραμμένης πόλης και το δράμα των εγκλωβισμένων κατοίκων της.

Ο όλεθρος κυκλώνει και καταστρέφει το Μικολάιβ.

Όπου και να κοιτάξει κανείς στον ορίζοντα του Μικολάιβ, βλέπει πυκνούς καπνούς. Οι βόμβες πέφτουν ανελέητα πάνω στην πόλη. Είναι σε στρατιωτικούς στόχους ή σε κατοικίες;

Η απάντηση που αποκαλύπτεται σε κάθε βήμα του επικίνδυνου οδοιπορικού του MEGA σοκάρει.

Το Μικολάεφ υποφέρει. Και καταστρέφεται μέρα με τη μέρα, μαζί με τα περίχωρά του.

Το χωριό Τερνόφκα, περίπου 8 χιλιόμετρα από το Μικολάιβ, τα προηγούμενα 24ωρα βομβαρδίστηκε ανηλεώς. Οι κάτοικοι ήρθαν σήμερα να μαζέψουν ό,τι απέμεινε από τα συντρίμμια και περιέγραψαν στο MEGA τι συνέβη τη στιγμή του βομβαρδισμού.

«Η εγγονή μου και η σύζυγός μου βρίσκονταν εδώ, στο υπνοδωμάτιο. Κοίταξα από το παράθυρο και είδα μια μεγάλη έκρηξη. Τους φώναξα να με ακολουθήσουν τρέχοντας. Εκείνη τη στιγμή ένα θραύσμα οβίδας έσπασε το παράθυρο και κατέστρεψε το δωμάτιο» είπαν.

Πολλοί ήταν οι κάτοικοι της Τερνόφκα που σώθηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

«Στεκόμουν πίσω από το παράθυρο της κουζίνας και μαγείρευα. Έγινε μια έκρηξη σαν μεγάλος σεισμός. Έπεσα όλα τα πράγματα, τα παράθυρα έσπασαν και τα τζάμια πετάχτηκαν παντού» αναφέρουν στο MEGA.

Οι κάτοικοι που σώθηκαν από τους βομβαρδισμούς επιστρέφουν στα σπίτια τους και αντικρύζουν την απόλυτη καταστροφή.

«Ήρθαν υπεύθυνοι του δήμου και της κυβέρνησης και κοίταξαν τις τρύπες στο σπίτι μου. Έφυγαν χωρίς να κάνουν τίποτα. Κάναμε επίσημο αίτημα βοήθειας, έγινε δεκτό αλλά κανένας δεν ήρθε να μας βοηθήσει».

Στην είσοδο του χωριού, απομεινάρι της πολυήμερης σφοδρής μάχης, ένα κατεστραμμένο στρατιωτικό φορτηγό. Όταν το φορτηγό δέχτηκε επίθεση από ρουκέτες πήρε αμέσως φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Μετά τη Μαριούπολη, και στο Μικολάιβ, το δράμα των αμάχων σοκάρει. Με τον ουκρανικό στρατό να μην παραδίδει τα όπλα και τις μάχες να μετατρέπουν την περιοχή σε μια πραγματική κόλαση.

Δείτε το βίντεο του MEGA