Πληροφορίες για το περιεχόμενο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ουκρανική κρίση είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα οποία βασίζονται στο τελευταίο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των «27», στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, οι υπεύθυνοι για τον πόλεμο της Ρωσίας εις βάρος της Ουκρανίας θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.

Στο τελευταίο προσχέδιο κειμένου της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που βρίσκεται στο τραπέζι, οι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί μαζικές απώλειες ζωών και τραυματισμούς αμάχων.

«Η Ρωσία κατευθύνει επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού και στοχοποιεί μη στρατιωτικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναμένεται να συμφωνήσουν οι 27 ηγέτες, μιλώντας ανοιχτά για εγκλήματα πολέμου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει τη Ρωσία να εγγυηθεί επειγόντως την ασφαλή διέλευση των αμάχων, που έχουν παγιδευτεί σε εμπόλεμες ζώνες, σε προορισμό της επιλογής τους, να απελευθερώσει αμέσως όλους τους ομήρους, να παράσχει απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Καλεί επίσης τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Επίσης, οι ηγέτες θα απαιτήσουν από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση στο έδαφος της Ουκρανίας, να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από το έδαφος της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Οι ηγέτες θα εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στο λαό της Ουκρανίας και θα δεσμευτούν ξανά ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει συντονισμένα πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική στήριξη.

Ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αναγνωρίζει όλες τις προσπάθειες που έχουν ήδη καταβληθεί για την υποδοχή των προσφύγων που διαφεύγουν από τον πόλεμο και θα καλεί όλα τα κράτη-μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για έμπρακτη αλληλεγγύη.

Παράλληλα, θα υπάρχει δέσμευση της ΕΕ να διασφαλίσει τη συνεχή και αδιάλειπτη ροή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου προς την Ουκρανία.

Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες που προκάλεσε στην Ουκρανία η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες της και, μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση, για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας. Για τον σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να συσταθεί ένα Καταπιστευματικό Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία και ζητά να αρχίσουν οι προετοιμασίες χωρίς καθυστέρηση.